Helsingin yliopiston oikeushistorian ja roomalaisen oikeuden professori Jukka Kekkonen ihmettelee pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ja valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok.) viimeaikaisia sanavalintoja liittyen tutkimukseen ja yliopistoihin.

Hän muistuttaa Helsingin Sanomien julkaisemassa mielipidekirjoituksessaan Sipilän viime viikon heitosta, ”kaiken maailman dosenteista”, sekä Stubbin lausunnosta, jossa kolmen kuukauden kesäloma nähtiin motiivina hakeutua professorin uralle.

– Yksittäisiltä ylilyönneiltä kuulostavat lausunnot heijastavat itse asiassa vakavaa demokraattisen poliittisen järjestelmän arvojen vastaista ajattelua. Tähän ajatteluun kuuluu tieteen ja siihen liittyen rationaalisen ajattelun vastainen lähestymistapa, Kekkonen kirjoittaa.

Hän muistuttaa Stubbin useaan otteeseen todenneen, että päätöksentekijöiden katseen on oltava tulevaisuudessa: menneiden kaiveleminen on turhaa, samoin syyllisten etsiminen.

– Tähän kohtaan kiteytyy vakava ajatteluvirhe. Jos emme tunneasioiden taustoja ja tutki ilmiöiden syitä, emme voi etsiä niihin rationaalisia korjauskeinoja. Syiden pohdinnan pitäisi olla kaiken yhteiskuntapolitiikan lähtökohta. Se estäisi usein yhden ainoan ratkaisumallin ajamisen ”yhteisen edun” nimissä ainoana vaihtoehtona, Kekkonen toteaa.

Lue myös: Juha Sipilän sanat järkyttävät – ”Yleisen vitsin kohteena”

Lue myös: Professorin ”kolme pointtia Alex Stubbista” leviää – ”En ymmärrä, miksi kukaan ajattelisi näin”