Kuva: Jarmo Koponen

Kirjailija, diplomaatti Alpo Rusin mukaan Suomen pääministerinä 1970- ja 1980-luvuilla toiminut Kalevi Sorsa on niin sanotulla Tiitisen listalla.

Rusi kertoi asiasta tänään uutuuskirjansa tiedotustilaisuudessa.

Tiitisen lista on Suojelupoliisin vuonna 1990 saama nimilista henkilöistä, joiden epäillään olleen yhteydessä Suomessa toimineeseen Itä-Saksan turvallisuuspalvelu Stasin edustajaan.

Sorsa oli Suomen pitkäaikaisin pääministeri. Hän kuoli vuonna 2004. Sorsa toimi myös SDP:n puheenjohtajana, ministerinä ja eduskunnan puhemiehenä.

Alpo Rusi valottaa teoksessaan "Tiitisen lista" (Gummerus) Stasin toimintaa Suomessa vuosina 1960–1989 ja suomalaisten toimintaa itätiedustelun vaikutuspiirissä.

Rusin keräämät tiedot perustuvat muun muassa entisten Stasin upseerien lausuntoihin ja aikalaistodistuksiin sekä tuoreimpiin arkistolöytöihin, joissa selostetaan Stasin Suomen-operaatioita.

Suojelupoliisi epäili vuonna 2002 Alpo Rusia törkeästä vakoilusta DDR:n hyväksi vuosina 1969-76. Syytettä ei nostettu. Suojelupoliisin toiminta Rusin jutussa on herättänyt arvostelua.