Ruotsin entinen pää- ja ulkoministeri Carl Bildt ilmaisi sunnuntaina huolensa Yhdysvaltain ja Venäjän suhteiden kiristymisestä. Samasta asiasta ovat viikonloppuna varoittaneet myös Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier ja entinen Saksan Yhdysvaltain-suurlähettiläs Wolfgang Ischinger.

–On harhaluulo ajatella, että tilanne on kuin kylmän sodan aikaan. Ajat ovat nyt erilaiset ja tilanne vaarallisempi, Steinmeier kirjoitti viikonloppuna saksalaisen Bild-lehden mielipidesivuilla.

–Kylmän sodan aikana USA:lla ja Venäjällä oli selvät rajalinjat ja niitä kunnioitettiin. Nykyisin on paljon erilaisia alueellisia konflikteja, ja geopolitiikkaa on vaikeampi ennakoida, hän jatkaa.

Wolfgang Ischinger puolestaan sanoo saman lehden haastattelussa, että Venäjän ja Yhdysvaltain sotilaallinen yhteenotto on mahdollinen.

–Aseellinen yhteenotto on mahdollinen. Tällainen uhka ei ole ollut näin vahva vuosikymmeniin eikä idän ja lännen välinen luottamus ole koskaan ollut yhtä alhaalla, hän kommentoi.

Carl Bildt kuvaili Venäjän ja Yhdysvaltojen välejä sunnuntai-iltana toteamalla, että tilanteesta tulee olla huolissaan viimeaikaisten tapahtumien takia.

Sekä Bildt että Steinmeier mainitsevat kommenteissaan Venäjän toiminnan YK:n turvallisuusneuvostossa. Venäjä käytti siellä tällä viikolla veto-oikeuttaan ja kaatoi Ranskan esityksen tulitauosta Syyriassa. Yhdysvallat tuki esitystä, jossa vaadittiin Aleppon ilmapommitusten lopettamista.

Lisäksi molemmat nostavat esiin sen, että Venäjä ilmoitti maanantaina jäädyttävänsä Yhdysvaltain kanssa tehdyn sopimuksen asekelpoisen plutoniumin muuntamisesta hyötykäyttöön. Venäjän presidentti Vladimir Putin perusteli sopimuksen jäädyttämistä Yhdysvaltain epäystävällisillä toimilla Venäjää kohtaan.

–Putinin muotoilu oli sellainen, että sen ilmeinen tarkoitus oli hakea yhteenottoa. Tämä yhdessä Syyrian tilanteen kanssa on epäilemättä huolestuttavaa, Bildt kirjoittaa blogissaan.

Myös yhdysvaltalaisen ajatushautomo Atlantic Councilin kokenut Itä-Euroopan asiantuntija, Boris Jeltsinin venäläishallinnon neuvonantajiin takavuosina kuulunut Per Anders Åslund nosti saman huolen esiin sunnuntaina.

–USA:n ja Venäjän väliset jännitteet kasvavat nopeasti: Syyria, MH17, amerikkalaispoliitikoihin kohdistunut venäläishakkerointi ja Iskander-ohjusten siirto Kaliningradiin, hän luetteli.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov lähetti sunnuntaina hyvin suorasanaisen viestin Yhdysvalloille.

–Jos Yhdysvallat päättää pommittaa Assadin hallinnon sotilaslentokenttiä Syyriassa, emme aio katsella sivusta. Kyseessä on vaarallinen peli ottaen huomioon, että Venäjä on Syyriassa maan laillisen hallinnon kutsumana ja meillä on siellä kaksi tukikohtaa, Lavrov sanoi Venäjän valtiollisen tv-kanavan haastattelussa.

Lue lisää:

Venäjältä suora varoitus USA:lle: ”Emme aio katsella sivusta”

”Jännitteet kasvavat nopeasti” - Venäjän ohjusten siirtely huolestuttaa naapureita ja tutkijaa