Sixten Korkman.Kuva: EVA

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan toimitusjohtaja Sixten Korkman ehdottaa, että Suomi vaatii Kreikan ajamista velkasaneeraukseen, eli konkurssiin.

Korkman kirjoittaa aiheesta tänään Helsingin Sanomissa.

- Kreikan on vaikea uskoa selviytyvän velkataakastaan, vaikka se onkin vastikään sitoutunut myymään valtion omaisuutta 50 miljardin euron arvosta, Korkman arvioi.

- Kreikan kohdalla velkasaneeraus saattaisi olla kaikkien kannalta paras ratkaisu.

Sixten Korkman ehdottaa, että Suomi vaatisi tänään alkavassa Eurooppa-neuvoston kokouksessa europankkienstressitesteihin uutta selvitystä: kuinka pankit selviäisivät euron ongelmamaiden lainojen alaskirjauksista.

- Suomi voisi jopa vaatia velkasaneerauksen toteuttamista. Tämä voidaan kuitenkin tehdä vasta kun tarvittavat tiedot ja arvot ovat käytettävissä, Korkman kirjoittaa.

Käytännössä Kreikan velkasaneeraus tarkoittaisi sitä, että maan velkojille tulisi valtionlainoista luottotappioita. Euron vakausrahastot on luotu nimenomaan yksityisten pankkien luottotappioiden välttämiseksi.

Samalla kannalla on ollut myös Ålandsbankenin Stefan Törnqvist. Törnqvistin näkemys on se, että Kreikka ajautuu ulos eurosta kahden vuoden sisällä.