Kaksi Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän asiakasta sai virheellisen lääkemääräyksen Tiedon Lifecare-potilastietojärjestelmän virheen takia, kertoo Tivi. Ongelmat koskivat joulukuun ja helmikuun välillä uusittuja reseptejä.

Virheellisissä resepteissä lääke on vaihtunut toiseen samalle asiakkaalle määrättyyn lääkkeeseen.

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira kertoo, että molempiin asiakkaisiin on otettu yhteyttä tilanteen korjaamiseksi.

Valviran mukaan Tiedon ja Kelan tekemissä tietokanta-ajoissa ilmeni lisäksi 18 epäselvää tapausta, jotka oli käytävä yksitellen läpi. Muita virheellisiä reseptitietoja ei kuitenkaan löytynyt, kertoo Helsingin Sanomat.

Lääkkeiden vaihtuminen on vakava vaaratilanne, jota on selvitetty yhtymässä ja Tiedossa laajasti ja kiireellisenä. Selvittelyssä ovat olleet tiiviisti mukana sosiaali- ja terveysministeriö, Valvira, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ja Kela. Asiasta on tehty Valviraan vaaratilanneilmoitus. Toistaiseksi ei ole tietoa, että lääkkeiden vaihtuminen olisi aiheuttanut henkilövahinkoja.

Tiedon Suomen julkisen sektorin toimialajohtaja Anne Räsänen kommentoi tilannetta.

–Olemme erittäin pahoillamme tapahtuneesta, jossa kahdelle kansalaiselle oli tulostunut virheellinen lääkemääräys reseptin uusimisen yhteydessä Päijät-Hämeen alueella, 6 lääkemääräystä on edelleen yhtymän ammattilaisilla selvityksessä. Virheellisissä resepteissä lääke oli vaihtunut toiseen samalle asiakkaalle määrättyyn lääkkeeseen. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän mukaan lääkkeiden vaihtuminen ei tiettävästi ole aiheuttanut henkilövahinkoja, Räsänen sanoo Tivin mukaan.

Räsäsen mukaan ongelma oli hyvin rajattu, ja se tuli esiin yksittäisissä lääkemääräyksen uusimistapauksissa Lifecare-järjestelmän edellisessä ohjelmistoversiossa, kun alkuperäinen lääkemääräys oli tehty muulla järjestelmällä. Virhe on hänen mukaansa nyt korjattu ja kaikki tuon ohjelmistoversion kautta menneet lääkemääräykset tarkistettu yhteistyössä Kelan Reseptikeskuksen kanssa. Räsäsen mukaan muita virheellisiä lääkemääräyksiä ei ole löytynyt.

–Käymme tämän tapauksen hyvin yksityiskohtaisesti läpi yhdessä asiakkaamme ja viranomaisten kanssa, jotta se ei toistu missään olosuhteissa, hän sanoo.

Lifecare on Tiedon sosiaali- ja terveydenhuollon modulaarinen tietojärjestelmäkokonaisuus, joka pyrkii vastaamaan sote-uudistuksen ja tulevaisuuden sosiaali- ja terveydenhuollon palvelutuotannon tarpeisiin. Järjestelmää käytetään Suomessa laajasti.

Lähde: Tivi