Itämeren Nord Stream 2 -kaasuputki on haitallinen ja vaarallinen hanke Euroopan kannalta, varoittavat yhdysvaltalaiset poliitikot ja diplomaatit Eurooppaa. Kritiikkiin yhtyvät niin USA:n demokraatit kuin republikaanitkin, Saksan yleisradion Deutsche Welle kertoo.

Euroopassa hanketta vastustavat muun muassa Ranska ja Ukraina, joista viimeinen menettää asemaansa kaasun kauttakulkumaana, kun Venäjän valtion kaasuyhtiö Gazprom alkaa tuoda uudella putkella kaasua suoraan Saksaan.

Lue myös: Kokoomuksen mepeiltä vahva kanta: ”Nord Stream 2:sta ei pitäisi rakentaa”

Saksalle läheinen Yhdysvallat katsoo – presidentti Donald Trumpin sanoin – että Saksa tekee putkella itsestään Venäjän panttivangin. Yhdysvaltain Saksan-suurlähettiläs Richard Grenell varoitti Venäjä-riippuvuudesta DW:n kirjoituksessaan äskettäin.

”Euroopan unionin riippuvuus venäläisestä kaasusta muodostaa riskin Euroopalle ja länsimaailmalle kokonaisuudessaan ja tekee meistä kaikista turvattomampia. Nord Stream 2 -kaasuputki lisää Euroopan haavoittuvuutta Venäjän energiakiristykselle”, Grenell varoittaa.

”Putinin kaasuputki on ansa”, sanoi puolestaan republikaanisenaattori John Barrasso energiasivusto E&E:n haastattelussa äskettäin.

”Saksa näyttää olevan valmis laittamaan päänsä silmukkaan. Pidän tätä karmeana virheenä.”

Demokraattisenaattori Jeanne Shabeen yhtyi äskettäin republikaanisenaattori Ted Cruzin aloitteeseen asettaa talouspakotteita yhtiöille, jotka ovat mukana kaasuputkihankkeessa. Hänen mukaansa Yhdysvallat ei voi sulkea silmiään, kun ”Kreml rakentaa tätä Troijan hevostaan”.

Yhdysvalloissa ihmetellään, miten Saksa voi samaan aikaan syöttää rahaa Venäjälle kaasuputkihankkeessa ja toisaalta pyrkiä edistämään rauhaa Ukrainassa. Ukraina pelkää, että sen aseman heikentyminen tarkoittaa myös sen EU:lta saaman suojan heikentymistä Venäjän aggressioiden varalta.

Mikäli Yhdysvallat asettaa pakotteita Nord Stream 2- hankkeessa mukana oleville yhtiöille, on listalla myös Suomen valtio-omisteinen energiayhtiö Fortum, jolla on osuus putkihankkeessa saksalaisen Uniperin kautta.

Suomessa Sipilän hallitus käsitteli putkihanketta vain ympäristö- ja talouskysymyksenä. Putkesta on teetetty Suomessa ympäristövaikutusten arviointi ja sille on myönnetty luvat Suomen talousvyöhykkeen käyttöön rakennuslupineen.

LUE LISÄÄ AIHEESTA:

Professori varoittaa Nord Streamista: ”Jäätävä siirto Vladimir Putinin shakkilaudalla”

Euroopassa vaaditaan sanktioita ”Putin-lobbari” Schröderille – NS2-hankkeessa on mukana myös Paavo Lipponen

Paavo Lipponen kiersi Putin-kysymyksen Ylellä – ”Eikös Venäjä ole riippuvainen”

Nord Stream 2 nousi Münchenin turvallisuuskonferenssin kuumaksi perunaksi – KL: Sauli Niinistö torjui varoitukset

Trump löysi uuden aseen Saksaa vastaan: Nord Stream 2

Näin Ruotsi perustelee Nord Stream –päätöstään: ”Emme voineet sanoa ei”

Uusi varoitus Nord Streamista - ”Saksan päätös suuri voitto Kremlille”

Paavo Lipponen nimettiin Putinin liittolaiseksi USA:ssa – ”Eurooppalaisen ja venäläisen rahan liitto”

Elina Lepomäki älähtää: Fortum vie Suomen mukaan ”Euroopan edun vastaiseen” kaasuputkeen