Riippumaton asiantuntijaryhmä United European Gastroenterology on julkaissut synkän ja jyrkkäsanaisen varoituksen eurooppalaisten tuhoisasta alkoholinkulutuksesta. Raportti keskittyy alkoholiin syöpien aiheuttajana ja siitä selviää, että erityisesti viini on vaarallinen altistaja syövälle, Talouselämä kertoo.

Asiantuntijat ovat huolissaan siitä, että suurin osa ihmisistä ei ole tietoinen alkoholin osuudesta paksusuolen ja ruokatorven syövissä.

Esimerkiksi viinin kulutukseen liittyy uskomus kohtuullisen viininjuomisen terveysvaikutuksista. Tämä ei tiettyjen tutkimusten mukaan ole täysin virheellinen käsitys, mutta hyötyjä rapauttaa se, että monilla säännöllisesti juovilla on kuitenkin jonkin tason alkoholiriippuvuus ja siten riski kulutuksen kasvusta – ja ylipäätään kaikki alkoholinkulutus kasvattaa syöpäriskiä. Professori Stephan Haas sanoo raportissa, että kolme kertaa suositeltua määrää enemmän juovilla on kahdeksankertainen riski saada ruokatorven syöpä.

Raportin mukaan eurooppalainen ongelma ovat etenkin halvat viinit, jotka sisältävät paljon muitakin haitallisia ainesosia kuin alkoholi. Suurimman syöpäriskin aiheuttaa mittava halvan viinin litkiminen, jota harrastetaan etenkin Välimeren maissa. Olutta ja viinaa ei kuluteta yhtä suuria määriä, joten niistä ei koidu myöskään yhtä suuria haittoja Euroopan mittakaavassa.

Raportin mukaan Euroopassa havaituista paksusuolen, ruokatorven ja maksan syövistä naisilla 80 prosenttia ja miehillä 57 prosenttia liittyi säännölliseen alkoholinkulutukseen, mikä tarkoitti yli yhtä (naiset) tai kahta (miehet) alkoholiannosta päivittäin. Raportin mukaan Euroopassa tarvitaan ”seisminen asennemuutos” niin sanotun sosiaaliseen juomisen suhteen.

Liettua on raportin mukaan Euroopan kovin maa kuluttamaan alkoholia. Tilastossa mitattiin 15 vuotta täyttäneiden keskimääräinen alkoholinkulutus litroina per vuosi: Liettuassa määrä oli yli 18 litraa. 28 maasta Suomi sijoittui vasta 18:nneksi 11 litralla.

Lue myös: Suomalaisyhtiö väittää uutuuspillerin vähentävän krapulaa – Alkoholitutkija: Ei täysin mahdotonta

Lue myös: Älykäs ihminen juo enemmän alkoholia kuin tyhmä – syy löytyi