”Tuulettuva alapohja eli kansankielellä rossipohja kuuluu riskirakenteisiin”, tiedottaa rakennus- ja kiinteistöalan asiantuntijayritys Raksystems.

Rossipohjalla tarkoitetaan lattiarakennetta, jonka alapuolella maanpinnan ja alapohjan välissä on ulkoilmalla tuulettuva ilmatila eli ryömintätila. Esimerkiksi tuuletusaukot talon sokkelissa kielivät siitä, että kyseessä saattaa olla rossipohjainen talo.

Rossipohjaa on käytetty 1800-luvulta alkaen ja rakenne on edelleen käytössä. Oikeanlaisella käytöllä ja kunnossapidolla rakenne on turvallinen, riskirakenteeksi se muuttuu, jos ryömintätilan lämpö- ja kosteustekninen toimivuus häiriintyy.

Lue lisää:

Raksystems muistuttaakin, että ryömintätilan tuuletukseen on kiinnitettävä erityistä huomiota. Tuuletusaukkoja pitää olla riittävästi ja ja niiden koko ja sijainnit sellaiset, että koko ryömintätila tuulettuu.

Mikäli tilan kosteuspitoisuus pääsee kasvamaan liian suureksi, tiivistyy kosteus tilan pinnoille huurteena tai vetenä. Sulava huurre ja ilmasta tiivistyvä vesi mahdollistavat mikrobikasvuston synnyn kaikille pinnoille. Tästä syystä rossipohjaiset puurakenteiset alapohjat luokitellaan riskirakenteeksi KH 90-00394 kortissa.

Esimerkiksi orgaaniset aineet ryömintätilassa lisäävät mikrobien kasvuedellytyksiä ja helpottavat niiden leviämistä. Ryömintätilaa ei pidäkään käyttää tavaroiden varastoimiseen, sillä se heikentää tilan tuuletusta ja edesauttaa vaurioiden syntyä. Tuuletusaukkoja ei pidä missään tapauksessa tukkia.

KH-kortin mukaisesti rossipohjan kunto pitää selvittää rakennetta avaamalla. Pintapuolinen ja aistinvarainen arviointi tai pintojen kosteuskartoitus pintatunnistimella ei ole riittävä menetelmä, Raksystems korostaa tiedotteessaan.

Lue myös: