Kuninkaallisen saudiperheen prinssi Turki al-Fasal varoittaa, että Iranin kanssa neuvoteltavasta ydinohjelmasta neuvottelulla voi olla ikäviä seurauksia, kertoo BBC.

Yhdysvallat, Kiina, Venäjä, Ranska, Saksa ja Iso-Britannia neuvottelevat Iranin kanssa sopimuksesta, joka päättäisi vuosia jatkuneen kiistan Iranin ydinohjelmasta. Nyt neuvotellaan sopimusta, jolla rajoitettaisiin Iranin ydintoimintaa, mutta ei lopetettaisi sitä, BBC kertoo.

–Mitä tahansa näiden neuvotteluiden lopputulokseksi tulee, me haluamme samaa. Jos Iranilla on mahdollisuus rikastaa uraania millään tasolla, Saudi-Arabia ei ole ainoa joka pyytää samaa, al-Fasal kertoo BBC:lle.

Iran on aiemmin kertonut, että maan ydinaseohjelma on rauhanmukainen, eikä se kehittele ydinasetta.

Euroopan parlamentin Iran-delegaation puheenjohtaja Tarja Cronberg (vihr.) uskoo, että Iranin lausunto voi olla totuudenmukainen, vaikka länsimaat epäilevät sitä laajasti.

Cronberg arvioi vuonna 2013, että Iran haluaa mahdollisuuden kehittää ydinase nopealla aikataululla.

–Luulen, että heille on strategisesti enemmän etua siitä, että he eivät ole ydinasevaltio, koska muuten muutkin hankkivat ydinaseita, mutta kynnysvaltiona heillä on strateginen etu, Cronberg sanoi Uudelle Suomelle.

Maailmassa on viisi valtiota, joilla on lupa pitää ydinaseita: Venäjä, Iso-Britannia, Ranska, Kiina ja Yhdysvallat.