Ruotsin kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson yritti saada valtiopäivillä läpi omasta moderaterna-puolueestaan ja kristillisdemokraateista koostuvaa porvarihallituspohjaa. Esitys kaatui odotetusti keskiviikon äänestyksessä.

Kristersson sai kasaan 154 kyllä-ääntä, kun pääministerin salkkuun ja hallituksen muodostamiseen olisi vaadittu 175 ääntä.

Kristerssonin puolesta äänestivät oman puolueen lisäksi kristillisdemokraatit ja ruotsidemokraatit. Häntä vastaan äänestivät sosiaalidemokraatit, ympäristöpuolue, vasemmistopuolue sekä porvariblokkiin kuuluvat keskusta ja liberaalit.

Keskusta ja liberaalit perustelivat päätöstään sillä, että porvarihallitus olisi joutunut hakemaan tukea linjalleen ruotsidemokraateilta. Liberaalimmat oikeistopuolueet haluavat sulkea ruotsidemokraatit kokonaan päätöksenteon ulkopuolelle.

Lue myös: Historiallinen tyrmäys Ruotsissa: Parlamentti kumosi puhemiehen pääministeriehdokkaan

Kristersson oli äänestyksen jälkeen pettynyt.

”Tämä on menetetty mahdollisuus. Olisin voinut esitellä uuden hallituksen huomenna tai perjantaina”, sanoo Kristersson.

Tilanne porvariblokin sisällä on kireämpi kuin koskaan.

”Tämä on vakavin kriisi, jossa olen ollut mukana sinä aikana, kun olen ollut politiikassa. Allianssin tulevaisuutta koetellaan seuraavina viikkoina”, sanoo Kristersson.

Myös kristillisdemokraattien puheenjohtaja Ebba Busch Thor purki pettymystään allianssikumppaneihin.

”Tämä on raskas päivä Ruotsille, joka olisi voinut saada uuden poliittisen suunnan”, hän sanoo.

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkessonin mukaan äänestys vahvisti sen, miten hajallaan porvariallianssi on.

Ruotsidemokraatit saivat vaaleissa 17,5 prosentin kannatuksen. Muiden puolueiden puheenjohtajat eivät ole suostuneet keskustelemaan Åkessonin kanssa menneen kahden kuukauden aikana.

"Toiminta on hiekkalaatikkotasoa", kuvaili Åkesson.

Åkesson näkee uusien jakolinjojen muodostuvan ruotsalaisessa politiikassa: kokoomuspuolue ja kristilliset lähentyvät konservatiivista linjaa ja keskusta ja liberaalit liikkuvat kohti vasemmistoa.

"Ruotsin valtiopäivien ääriliberaalit puolueet keskusta ja liberaalipuolue lähentyvät sosiaalidemokraatteja, ympäristöpuoluetta ja vasemmistopuoluetta. Siellä heidän kotinsa uusien poliittisten konfliktilinjojen mukaisesti oikeasti on."

Hallitustunnusteluja johtava puhemies Andreas Norlén tapaa torstaina puolueiden puheenjohtajat ja päättää seuraavista liikkeistä.

Kahta vaihtoehtoa pidetään todennäköisimpinä: joko sosiaalidemokraattien Stefan Löfvenin pääministeriydestä ja hallituspohjasta äänestetään valtiopäivillä tai keskustan puheenjohtaja Annie Lööf saa hallitustunnustelijan roolin.

Kertaalleen valtiopäivien äänestyksessä syyskuun lopulla kaadettu Löfven on ilmaissut olevansa haluton menemään äänestykseen.