Madrid

Espanjassa vasemmisto- ja oikeistoleirien välinen vihamielisyys on nostanut pintaan poliittisen väkivallan uhan Madridin tärkeiden aluevaalien alla. Vaalipäivä on 4. toukokuuta.

Fasisti- ja kommunistisyytökset sinkoilevat, äärivasemmistoa tukevat ”antifasistiset” ryhmät hyökkäävät ”ultraoikeistoksi” leimatun Vox-puolueen vaalitilaisuuksien kimppuun, ja äskettäin joku on alkanut lähettää poliitikoille luoteja uhkauskirjeissä.

Vaaleissa Espanjan vasemmistohallitus pyrkii syrjäyttämään oikeiston maan keskeisen talousalueen johdosta.

Pääministerin, sosialistijohtaja Pedro Sánchezin hallitus on kyynärpäitään myöten mukana vaalikampanjassa, joten vaalitulosta tullaan lukemaan myös keskushallituksen suosion mittarina.

Oikeisto vahvoilla

Kyselyiden mukaan keskustaoikeiston kansanpuolue ja suosittu aluejohtaja Isabel Díaz Ayuso näyttävät yltävän vaalivoittoon.

Díaz Ayuso on erityisen suosittu pienyrittäjien parissa, koska hänen hallituksensa on koronakriisissä vetänyt omaa linjaa ja sallinut paljon normaalia talouselämää rajoitusten keskellä.

Kansanpuolueelle povataan noin 40 prosentin kannatusta ja Voxille noin kymmentä prosenttia. Tähän asti aluehallituksessa ollut liberaalipuolue Ciudadanos on jäämässä alle viiden prosentin äänikynnyksen.

Díaz Ayuson katsotaan kuitenkin tarvitsevan Voxin tukea jatkaakseen Madridin johdossa, sillä kaikki vasemmistopuolueet kieltäytyvät jyrkästi yhteistyöstä oikeiston kanssa.

Sosialisteille on luvassa alle 30 prosenttia, mutta vasemmistoleiriin kuuluu peräti kaksi radikaalipuoluetta, joiden yhteiskannatus voi nousta sosialistien tasolle.

Niistä jyrkkämielisempi, Podemos, istuu sosialistien kumppanina Espanjan hallituksessa. Podemosin johtaja Pablo Iglesias jätti hallituksen osallistuakseen Madridin vaaleihin.

Iglesias on kommunistitaustainen, esiintyy hyvin aggressiivisesti ja lupaa vangituttaa poliittiset vastustajansa. Hän itse tarvitsee jatkuvaa poliisisuojelua.

Syyttely vie huomion

Sosialistien kärkiehdokas Angel Gabilondo ja muu vasemmisto leimaavat järjestelmällisesti oikeistopuolueet äärioikeistoksi ja väkivallan lietsojiksi. Samalla Gabilondo sanoo edustavansa sovintopolitiikkaa.

Díaz Ayusoa vasemmisto syyttää suoraan kuolonuhrien aiheuttamisesta kelvottomalla viruskriisin hoidolla.

Díaz Ayuso taas sanoo puolustavansa vapautta kommunismia vastaan. Voxin poliitikot syyttävät katkerasti vasemmistoa yrityksistä vaientaa heidät.

Raju syyttely vie huomion asiakysymyksiltä. Näitä on muun muassa verotus, sillä vasemmisto tavoittelee veronkorotuksia.

Díaz Ayuso lupaa madridilaisille säilyttää hieman keskitasoa kevyemmän tuloverotuksen ja lähes vapautuksen omaisuus-, perintö- ja lahjaveroista.

Espanjan itsehallintoiset alueet voivat säädellä tuloveroprosenttiaan kuten kunnat Suomessa. Eräät muut itsehallintoalueet, kuten Katalonia, kutsuvat Madridia veroparatiisiksi ja vaativat sitä nostamaan veroastetta.

Vauras Madrid on yritysystävällisen politiikkansa ansiosta Espanjassa alue, jonne useimmat ulkomaiset yritykset nykyisin asettuvat. 6,5 miljoonan asukkaan alue vastaa noin viidennestä koko maan bruttokansantuotteesta.

Alueella sijaitsee myös Espanjan pääkaupunki Madrid.

LUE MYÖS: