Hongkong

Hongkongissa useita on metrolinjoja on otettu pois käytöstä ja pääväyliä on suljettu liikenteeltä. Tähän asti pääosin viikonloppuisin järjestetyt mielenosoitukset jatkuvat kolmatta päivää eri puolilla Hongkongia.

Mielenosoittajien ottaessaan jälleen kohteeksi Hongkongin metroverkon, jouduttiin useita asemia sulkemaan ja päälinjoja ottamaan pois käytöstä juuri aamuruuhkan aikaan. Korvaavien bussilinjojen järjestämistä vaikeuttivat merkittävästi mielenosoittajien eri pääväylille rakentamat kulkuesteet.

Hongkongin metroasemilla on pitkiä jonoja ihmisten yrittäessä päästä töihin mielenosoittajien yrittäessä yhä häiritä metrolinjojen toimintaa esimerkiksi tukkimalla metrovaunujen ovia. Viisi ja puoli miljoonaa ihmistä 7,5 miljoonan asukkaan Hongkongissa tekee yli kaksitoista miljoonaa matkaa päivässä Hongkongin metron avulla.

Maanantaina alkaneet mielenosoitukset jatkuivat myöhään iltaan. Mellakkapoliisi käytti kyynelkaasua ja kumiluoteja eri puolilla kaupunkia. Hongkongin turvallisuudesta vastaavaa ministeriä vastaava sihteeri John Lee Ka-chiu kertoi keskiviikkona aamulla lehdistölle, että tiistaina järjestetyt mielenosoitukset olivat vakavampia kuin aikaisemmat, vaikka ne levisivätkin eri puolille kaupunkia. Lee painotti myös, ettei kukaan voi paeta lakia kaupungissa, eikä lakia rikkovilla ole paikkaa minne piiloutua.

Mielenosoittajia Chinese University of Hong Kongin edustalla. Kuva: JEROME FAVRE

Yhteenotot Hongkongin eri yliopistojen kampuksilla kiihtyvät pitkin yötä. Kowloonin niemimaan pohjoispuolella sijaitsevan Chinese University of Hong Kongin kampuksella nähtiin useampi tulipalo. Tämän lisäksi mellakkapoliisi hajotti eri puolille kampusta kokoontumista mielenosoittajajoukkioita. Mellakkapoliisi saapui myös Kowloonin niemimaan keskiosissa sijaitsevan City University of Hong Kongin kampukselle, mistä mielenosoittajat siirtyivät hajottamaan liikehuoneistoja kampuksen yhteydessä sijaitsevaan Festival Walk -ostoskeskukseen.

Kymmenet oppilaitokset, mukaan lukien kaupungin maineikkain yliopisto University of Hong Kong, ovat ilmoittaneet ettei opetusta järjestetä tänäänkään. Monet ovat myös vaatineet kaiken opetuksen keskeyttämistä tänään, sillä väkivaltaisia mielenosoituksia järjestetään myös koulumatkoilla. Opetuksesta vastaava viranomainen muistutti, että vanhemmat voivat päättää menevätkö lapset kouluun tänään.

Opiskelijajärjestöt tuomitsivat mellakkapoliisin toimet yliopistojen kampuksilla, mutta Hongkongin turvallisuudesta vastaava viranomainen huomautti, että yliopistojen kampukset eivät ole lain yläpuolella.

Tiistaina nähtiin poikkeuksellisesti arkena tapahtuvia mielenosoituksia myös Hongkongin keskustan toimistoalueella. Poliisi hajotti mielenosoituksen kyynelkaasun ja kumiluotien avulla. Sosiaalisessa mediassa käytyjen keskustelujen ja paikallismedioille annettujen lausuntojen mukaan mielenosoittajat aikovat pysyvästi vaihtaa taktiikkaansa.

Jatkossa mielenosoittajat aikovat järjestää mielenosoituksia juuri arkisin ja ottaa kohteekseen myös väkivaltaisimmilta mielenosoituksista aikaisemmin säästyneen Hongkongin keskustan, jossa toimii merkittävä määrä kansainvälisiä pankki- ja rahoitusalan yrityksiä.

Tiistaina nähtiin poikkeuksellisesti arkena tapahtuvia mielenosoituksia myös Hongkongin keskustan toimistoalueella.Kuva: JEROME FAVRE