Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling tyrmää puheet ruoan arvonlisäveron nostamisesta. Valtiovarainministeriön vero-osaston tuore johtaja Terhi Järvikare väläytti aiemmin tässä kuussa Helsingin Sanomissa mahdollisuutta nostaa ruoan alv:tä.

- Ruoka on välttämättömyyshyödyke ja siihen kohdistuvien verojen nostaminen voi saattaa pienituloiset kuluttajat todelliseen ahdinkoon, Beurling vetoaa.

Hän huomauttaa, että ruoan jo nykyiselläänkin korkean hinnan keskeinen tekijä on korkea verotus.

- Ruoan arvonlisäveron nosto johtaisi myös esimerkiksi kasvisten, hedelmien ja marjojen sekä muiden terveyden kannalta tärkeiden ruokien hintojen nousuun, ja sitä kautta niiden entistä vähäisempään käyttöön. Pienituloisten ruokavalio on tutkimusten mukaan laadultaan usein heikompi, ja erityisesti heidän terveytensä kannalta ruoan hinnan nousu olisi erityisen haitallista, Beurling toteaa.

Hän esittää, että jos ruoan arvonlisäveron nostoa ryhdyttäisiin kuitenkin valmistelemaan, pitäisi selvittää, voitaisiinko esimerkiksi kasvikset, vihannekset ja marjat sekä muut kuluttajien terveyden kannalta keskeiset tuotteet jättää arvonlisäveron korotuksen ulkopuolelle.