EU:n sisä- ja maahanmuuttoministerien tiistain kokous ei johtanut läpimurtoon väliaikaisen siirtolaisten jakomenettelyn laajentamisessa. Sen sijaan osa jäsenmaista ilmoitti jo ennalta, etteivät ne ole mukana.

Sisäministerien kokousta johti puheenjohtajamaa Suomen sisäministeri Maria Ohisalo (vihr). Hän ei kokouksen jälkeen suoraan kommentoinut, saatiinko Italian, Maltan, Saksan ja Ranskan alulle panemaan taakanjakoon mukaan yhtäkään uutta jäsenmaata.

”Valitettavasti en voi kommentoida yksittäisten maiden kantoja”, Ohisalo toteaa Uudelle Suomelle.

Italian, Maltan, Saksan ja Ranskan solmiman väliaikaisen järjestelyn tarkoituksena on jakaa siirtolaispainetta, joka osuu keskisen Välimeren reitillä sijaitsevien maiden eli etenkin Italian ja Maltan harteille. Ne sopivat äskettäin vapaaehtoisjärjestelystä, jossa Välimereltä pelastettavia ihmisiä sijoitetaan sopimuksen piirissä oleviin maihin nykyistä tasaisemmin.

Sisäministerien kokouksen alla Kreikka, Bulgaria ja Kypros huomauttivat, että siirtolaisliikehdintä on viime kuukausina kiihtynyt keskisen Välimeren sijaan etenkin itäisen Välimeren reitillä. Verkkolehti Politicon haltuunsa saamassa dokumentissa kolmikko kertoo, että esimerkiksi elo-syyskuun vaihteessa samalla kahden viikon ajanjaksolla keskisen Välimeren reittiä pitkin saapui vain 1369 turvapaikanhakijaa, kun itäistä reittiä pitkin saapui 4879 tulijaa.

Ministeri Ohisalo ja väistyvän komission muuttoliike- ja sisäasiainkomissaari Dimitris Avramopoulos kertovatkin, että tiistain kokouksessa oli laajalti esillä myös itäisen Välimeren siirtolaistilanne.

”Meillä oli hyvähenkinen 3,5 tunnin lounaskeskustelu, jossa käsiteltiin väliaikaisen järjestelyn ohella kaikkien Välimeren reittien tilannetta”, Ohisalo kertoo.

Komissaari Avramopoulos kertoi tiedotustilaisuudessa, että useat jäsenmaat ”astuivat esiin” väliaikaiseen järjestelyyn osallistumisen suhteen, mutta varsinaisia sitoumuksia ei tiistaina tapahtunut.

Ohisalo kertoo, että neuvottelut jatkuvat perjantaina, kun komissio järjestää Brysselissä ”teknisluonteisen” kokouksen siitä, mitä väliaikaiseen järjestelyyn osallistuminen käytännössä tarkoittaa.

”Tällöin läpikäydään myös niitä yksityiskohtia, joista jäsenmailla on herännyt kysymyksiä.”

Suomi ei ole ilmoittautunut mukaan järjestelyyn, vaikka on EU:n puheenjohtajamaa ja tukee hankkeen etenemistä. Ohisalolta kysyttiin Suomen kantaa tiedotustilaisuudessa, mutta tämä kiersi kysymyksen vedoten Suomen puheenjohtaja-asemaan. Uudelle Suomelle kerrotaan, että asiasta ei nyt ole uutta tiedotettavaa, eli hallitus ei ole muodostanut kantaansa.

”Suomen kanta on, että mitä enemmän maita on mukana, sitä parempi tilanne on”, Ohisalo vastasi kysymykseen tiedotustilaisuudessa viitaten puheenjohtajamaan rooliin neuvotteluiden johtajana.

Ainakin Ruotsi ja Tanska sanoivat tiistaina ”kiitos ei” taakanjakojärjestelyille. Huomattavia turvapaikanhakijamääriä vastaanottanut Ruotsi katsoo, että ”nyt on muiden maiden vuoro tehdä osansa”.

LUE LISÄÄ: