Valinnanvapauden säästöt nolla euroa, sote-uudistuksen säästöpotentiaali peräti 4,6 miljardia euroa. Nämä valtiovarainministeriön lausuntoon sisältyvät luvut kuohuttivat politiikan vesilasin aallot yli äyräiden torstaina.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) myönsi eduskunnassa, että kansliapäällikkö Martti Hetemäen eduskunnalle toimittavat laskelmat ovat pätevät. Valinnanvapausmalli ei säästä.

– Ei, ei valinnanvapaus ole säästötoimi. Valinnanvapaus rakennetaan siksi, että ihmiset pääsevät hoitoon, mihin he eivät tänä päivänä pääse. Tänä päivänä ihmiset ovat jonossa; valinnanvapauden myötä meille syntyy sote-keskuksia, joista osa on julkisia ja osa yksityisiä tuotantolaitoksia, ja ne ovat lähipalvelu, Orpo sanoi.

Hän vastasi oppositiopuolue vasemmistoliiton kansanedustajan Kari Uotilan kysymykseen siitä, ”mitä järkeä on pitää kiinni valinnanvapaudesta, jolla ei tule säästöä mutta joka vaarantaa palvelut”. Uotila kehotti Orpoa tutustumaan torstaina jätettyyn valtiovarainvaliokunnan kriittiseen sote-lausuntoon ja nosti myös Orpon valtiosihteerin Hetemäen paperin, ”jossa yritti muuttaa mustan valkoiseksi mutta totesi myös sen, että valinnanvapauteen ei sisälly kustannusten säästöpotentiaalia eikä säästömahdollisuutta”.

Hallitus korosti sekä Orpon että pääministeri Juha Sipilän (kesk.) suulla, että valinnanvapauden ei ole ollut tarkoituskaan olla säästötoimi, vaan nopeuttaa hoitoonpääsyä. Hetemäen paperin mukaan sote-uudistuksen säästöt ja säästöpotentiaali muodostuvat lähes kokonaan tiedon ja teknologian uusista käyttötavoista, joille on kirjattu neljän miljardin euron säästöpotentiaali.

– Edustaja Uotila, te olette nyt ymmärtänyt tämän valinnanvapauden väärin, Orpo sanoi puheenvuorossaan.

Twitterissä hän jatkoi, että valinnanvapaus perustasolla nopeuttaa hoitoonpääsyä ja ”säästöä tulee vastaavasti kun sairaudet saadaan hoidettua”. Hän korosti valinnanvapauden roolia osana suurta kokonaisuutta.

– Se saa jopa maksaa, että ihmiset pääsevät nopeammin hoitoon.

Myös muun muassa perussuomalaiset kansanedustajat Laura Huhtasaari ja Arja Juvonen ihmettelivät nollan euron säästöpotentiaalia.

– Miksi te niin itsepintaisesti ajatte tätä valinnanvapautta, kun säästöjä sieltä ei ole saatavissa? Huhtasaari tiedusteli.

Kokoomuksen kansanedustajan Timo Heinosen tulkinta Hetemäen paperista on vähemmän yllättäen päinvastainen kuin oppositiolla. Hänen mukaansa on suuri – positiivinen – paljastus, että valinnanvapaus ei nostaisi kustannuksia vaan kustannusvaikutus olisi plus-miinus-nolla.

– Tämä on todella kova arvio, sillä valinnanvapauden on pelätty nostavan kustannuksia. On ilmeistä, että ihmisten nopeampi hoitoon pääsy lisää painetta kustannuksien nousulle, kun lääkärikäynnit lisääntyvät ja jonot purkaantuvat. Nyt valtionvarainministeriössä on kuitenkin laskettu, että oikea-aikainen ja nopea lääkäriin pääsy myös vähentää tehokkaasti kokonaiskustannuksia. Lopputuloksena on, että valinnanvapaus purkaa jonot ilman lisäkustannuksia, Heinonen muotoilee tiedotteessaan.

Hänen mielestään opposition Hetemäen muistion pohjalta levittämä kohu nollasäästöistä on lähinnä harhautus. Heinonen toistaa Orpon ja Sipilän teesin, jonka mukaan valinnanvapaus ei missään vaiheessa ole ollut säästötoimi.

VM:n muistio

Hetemäen luvut löytyvät muistiosta, jonka hän toimitti eduskunnan valtiovarainvaliokunnalle, sosiaali- ja terveysvaliokunnalle sekä tarkastusvaliokunnalle keskiviikkona. Muistion mukaan soten säästöpotentiaali on kaikkiaan peräti 4,6 miljardia euroa, mutta todennäköisemmin toteutuvat säästöt kolme miljardia euroa. Säästöpotentiaalista neljän miljardin euron osuuden muodostaa ”tiedon ja teknologian käyttö” ja palveluintegraatio sekä sote-järjestäminen 0,6 miljardia euroa.

Kolmen miljardin euron säästö tarkoittaa tarkemmin määriteltynä ”julkisten sosiaali- ja terveysmenojen kasvun hidastaminen niin, että ne olisivat v. 2029 reaalisesti 3 mrd. euroa matalammat kuin perusurassa, jossa ne kasvavat keskimäärin n. 2,4 % vuodessa”.

Muistiossa arvioidaan, että ensimmäiset tulokset Suomessa tehdyistä valinnanvapauspiloteista ovat lupaavia.

– Ensimmäiset tulokset Ylä-Savon valinnanvapauspilotista viittaavat, että valinnanvapaus voi toimia hyvin ja parantaa peruspalveluihin pääsyä harvaanasutuilla alueilla. Ensimmäiset tulokset Keski-Uudenmaan valinnanvapauspilotista viittaavat puolestaan valinnanvapauden kustannuksia lisäävään vaikutuksiin, muistiossa todetaan.

Uusi Suomi on kertonut Keski-Uudenmaan pilotin kustannushavainnoista tässä jutussa.

LUE MYÖS: Soten ”prototyyppi” paljastaa: Uudet asiakkaat löytävät sote-keskuksiin – kustannukset kasvavat