–Varmasti tämä Valioon iskee yksittäisistä yrityksistä suhteellisesti kaikista eniten EU:ssa, toteaa suomalaisen maitojalostajan toimitusjohtaja Pekka Laaksonen.

Vielä keskiviikkona Valion viestintäosastolla ”toivottiin parasta”, kun Venäjän vastapakotteiden alaisiksi joutuvien maataloustuotteiden lista ei ollut tiedossa. Torstaina selvisi, että juuri maito- ja muut meijerituotteet ovat yksi vuoden tuontikieltoon joutuvista tuoteryhmistä.

Teidän kannaltanne kaikkein pahin skenaario toteutui, Pekka Laaksonen?

–Näin kävi, Laaksonen puuskahtaa Uudelle Suomelle.

Venäjän tiukka vastapakote astui voimaan pikavauhtia. Koko Valion Venäjän-vienti pysähtyy vuodeksi. Maidolle, joka normaalisti menisi Venäjän-tuotantoon etenkin juustoksi ja voiksi, etsitään nyt kiivaasti vaihtoehtoisia jalostusmuotoja.

– Se tuotanto, mikä Venäjälle oli menossa, on pysäytetty puolenpäivän jälkeen välittömästi, Laaksonen sanoo.

Suomalaisten maidontuottajien omistama Valio ottaa yhä velvollisuuksiensa mukaisesti kaiken Suomessa tuotetun maidon vastaan.

– Maitotiloilla ei tarvitse olla sillä lailla huolissaan, mutta tietysti tämä on erittäin valitettava isku, Laaksonen sanoo.

Tuontikiellon taloudellinen merkitys riippuu siitä, millaiseksi osoittautuu vaihtoehtoisten jalosteiden menekki ja hintakehitys. Laaksosen mukaan aika näyttää, mikä on kannattavuuden ero Venäjälle menevien ja vaihtoehtoisten tuotteiden välillä.

Valio Venäjän liikevaihto, 378 miljoonaa euroa, oli viime vuonna lähes viidennes koko konsernin noin kahden miljardin euron liikevaihtosta.

– Minulla ei ole tietoa vastaavasta Länsi-Euroopan markkinoilla ainakaan meijeribisneksessä.

Valion tilannetta pahentaa Laaksosen mukaan se, että myös Suomen markkinoilla otettiin kova isku kesäkuussa. Markkinaoikeus langetti tuolloin yhtiölle 70 miljoonan euron sakon maidon alihinnoittelun vuoksi. Kilpailuviraston mukaan Valio yritti pelata kilpailijansa ulos markkinoilta liian alhaisilla hinnoilla, väärinkäyttäen näin määräävää markkinasemaansa.

– Markkinakuva on nyt aika kapea, koska missään ei saa tehdä kannattavaa bisnestä, Laaksonen sanoo.

– On erittäin valitettavaa, että kaksi päämarkkinaa samanaikaisesti tekevät Valion elämän mahdottomaksi.

Laaksonen ei halua ottaa kantaa EU:ja Venäjän pakotetaisteluun ja pakotepolitiikan järkevyyteen. Sen hän kuitenkin sanoo suoraan, että Suomen kilpailuviranomaisten toimintaa kohtaan ”ei löydy mitään ymmärrystä”.

– Me olemme äärimmäisen surullisia ja pahoillamme, että näin kävi [Venäjä asetti tuontikiellot]. Mutta vähintään yhtä iso järkytys oli Suomen viranomaisten toiminta siinä, että he kielsivät edullisten meijerituotteiden myynnin suomalaisille täysin hatusta temmatuin perusteluin. Se oli oikeastaan suurempi yllätys kuin tämä Venäjän tilanne, Laaksonen ryöpyttää.

Laaksosen mukaan Venäjän tuontikiellot tulevat vaikuttamaan elintarvikkeiden hintoihin laskevasti Euroopan markkinoilla, joille kertyy nyt ylitarjontaa. Hänen mukaansa kuluttajan hyöty on mainitun markkinaoikeuden päätöksen vuoksi Suomessa pienempi kuin muualla.

– Suomihan on säännöstelty markkina. Markkinaoikeus ja kilpailuvirasto ovat antaneet ymmärtää, että Suomessa ei kannattavasti maitotuotteita saa myydä. Suomessa kuluttaja ei näiden viranomaispäätösten vuoksi varmaan hyödy samalla tavalla. Mutta varmasti muissa maissa halvempia maitotuotteita on nyt saatavissa, Laaksonen sanoo.

– Onhan se ihan kohtuutonta, että Suomessa maito maksaa 80 prosenttia enemmän kuin Saksassa viranomaismääräyksen vuoksi. Ja nyt saadaan Saksaan myydä halpaa maitoa vaikka kuinka paljon, mutta Suomeen ei.

Entä valiolaisten työpaikat? Laaksosen mukaan välittömät vaikutukset rajautuvat Venäjälle. Yhtiöllä on Venäjällä satoja työntekijöitä.

– Mitä heille nyt sitten keksitään? Se on se välitön vaikutus, koska siellähän työt loppuivat tänään, Laaksonen sanoo.

Suomen työntekijöiden kohtalo riippuu vaihtoehtoisten jalosteiden menekistä. Laaksosen mukaan tilanne tarkoittaa kuitenkin välittömästi sitä, että Suomessakin ”tuotantosuuntien välillä on säädettävää”. Toisin sanoen työntekijöitä joudutaan mahdollisesti siirtelemään tuotantolaitoksesta toiseen.