EU-maiden valtionpäämiehet ovat kokoontuneet Brysseliin päättämään nimityksistä Euroopan unionin huippuvirkoihin. Asialistalla ovat ainakin nimitykset komission puheenjohtajaksi, Euroopan parlamentin puhemieheksi, Eurooppa-neuvoston puheenjohtajaksi ja Euroopan keskuspankin EKP:n pääjohtajaksi.

Verkkolehti Politicon mukaan Eurooppa-neuvoston nykyinen puheenjohtaja Donald Tusk on vihjannut, että komission johtoon nousisi hollantilainen Frans Timmermans.

Timmermans on maansa työväenpuoluetta edustava poliitikko, joka on toiminut vuodesta 2014 sääntelyn parantamisesta, toimielinten välisistä suhteista, oikeusvaltion periaatteista ja EU:n perusoikeuskirjasta vastaavana komissaarina Euroopan komissiossa. Aiemmin Timmermans oli Alankomaiden ulkoministeri.

Sosialistiryhmää edustavan Timmermansin nimitys komission johtoon tarkoittaisi Politicon mukaan sitä, että Eurooppa-neuvoston johtajuus menisi liberaaliryhmälle ja parlamentin puhemiehen sekä EU:n korkean edustajan paikat konservatiiviselle EPP:lle.

Etenkin Puola ja Unkari vastustavat Timmermansin nousua komission johtoon. Saksan liittokansleri Angela Merkel antoi lauantaina ymmärtää, että voisi hyväksyä Timmermansin nimityksen. Sunnuntaina hän oli kommenteissaan varovaisempi.

”Keskusteluista ei ole tulossa helpot. Me saksalaiset aiomme olla rakentavia. Tässä tulee luultavasti menemään pitkään”, hän sanoi sunnuntai-iltana saapuessaan huippukokoukseen.

Ajatuspaja Eurasia Groupin tutkija, London School of Economicsin vieraileva professori Mujtaba Rahman ennakoi, että jos Timmermans valitaan komission johtoon, Saksan Manfred Weber nousee europarlamentin puhemieheksi ja Ranskan Michel Barnier Eurooppa-neuvoston johtoon.

Hänen tietojensa mukaan EKP.n johtoon saatettaisiin nostaa nykyinen Kansainvälisen valuuttarahaston johtaja, ranskalainen Christine Lagarde.

Lagarden valinta EKP:hen olisi takaisku Suomelle, sillä myös Suomen Pankin nykyinen pääjohtaja Olli Rehn ja edellinen pääjohtaja Erkki Liikanen ovat olleet esillä spekulaatioissa. Arvostettu talouslehti The Economist arvioi taannoin, että Liikanen olisi julkisuudessa esillä olleista ehdokkaista paras. Lue tarkemmin: Talouslehti valitsi: ”Erkki Liikanen on paras” Euroopan keskuspankin johtoon

EKP:n pääjohtajan pesti on yksi merkittävimmistä Euroopassa. EKP asettaa Euroopan ohjauskorot, valvoo pankkeja ja takaa euron, 19 valtion ja 341 miljoonan ihmisen käyttämän valuutan.

Lue lisää:

Nyt nousee esiin uusia nimiä EU:n johtajaksi – Alexander Stubb toisena

Täysi härdelli EU:n huippunimityksistä käynnissä – Tilanne on aivan auki

Angela Merkelin nimi esiin komission johtajaksi ja nyt tuki hupenee kärkiehdokkaalta – Juncker vakuuttaa: ”B-suunnitelmaa ei ole”