Saudi-Arabiassa koettiin viikonloppuna 24 tuntia, jotka ennakoivat historiallisia muutoksia sekä Saudi-Arabian sisällä että sen lähialueilla. Tekeillä on 32-vuotiaan kruununprinssi Mohammed bin Salmanin vallankumous, arvioivat asiantuntijat muun muassa amerikkalaiskanava CNN:n mukaan.

Lauantain tapahtumat käynnistyivät naapurimaa Libanonin pääministeri Saad Haririn annettua eroilmoituksensa Saudi-Arabiassa. Libanonin ja Saudi-Arabian kaksoiskansalainen Hariri arvosteli ilmoituksessaan hallituskumppaniaan Hizbollahia ja varoitti Hizbollah-liikkeen shia-liittolaista Irania sotkeutumasta arabimaiden sisäisiin asioihin. Hariri kertoi pelkäävänsä salamurhaa.

Libanonin koalitiohallituksen kaatuminen voi tarkoittaa Iranin ja Saudi-Arabian välien eskaloitumista ja Libanonin joutumista konfliktin välikappaleeksi Jemenin tavoin. Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu kuulutti tuoreeltaan toimia Irania vastaan.

Vain tunteja myöhemmin kuului Jemenin sisällissodan rintamalta. Iranin tukemat Jemenin huthikapinalliset laukaisivat ballistisen ohjuksen kohti King Khalidin lentokenttää Saudi-Arabiassa. Saudit kertoivat ampuneensa ohjuksen alas Riadin ulkopuolella. CNN:n mukaan ohjus oli ensimmäinen suora hyökkäys kohti Saudi-Arabian pääkaupunkia. Saudiviranomaiset syyttivät ohjuksesta ensin epäsuorasti ja sitten jo suoraan Irania, qatarilainen uutistoimisto al-Jazeera kertoo.

– Tämä tarkoittaa merkittävää eskaloitumista tilanteessa ja tulee vaikuttamaan myös merkittävästi suoraan Jemeniin, koska Saudi-Arabialla on nyt paine kostaa hutheille, sanoo kansainvälisten suhteiden professori Fawaz Gerges CNN:lle.

Al-Jazeeran mukaan Saudi-Arabia käynnistikin välittömästi ohjusvälikohtauksen jälkeen raivoisan pommituksen kohti Jemenin pääkaupunkia Sanaata. Huthit hallitsevat Sanaan aluetta. Pelkästään sunnuntaina saudit ehtivät iskeä alueelle ainakin 29 ilmaiskun voimalla.

Yhdistettynä Libanonin poliittiseen kuohuntaan tilanne tarkoittaa jännitteiden yltymistä koko alueella, Gerges jatkaa.

Ohjusiskua seurasi dramaattinen käänne Saudi-Arabian sisäpolitiikassa: kruununprinssi bin Salman käynnisti korruption vastaisen operaation, jonka myötä ainakin 17 prinssiä ja merkittävää viranomaista on pidätetty. Erotettujen joukossa ovat muun muassa kansalliskaartin johtaja, prinssi Mitaab bin Abdullah sekä talousministeri Adel Faqih.

– Joitain arabimaailman rikkaimpia hahmoja on pidätetty tänään, analyytikko Riad Kahwali sanoo.

– Tämä on ennennäkemätöntä. Tämä tapahtuu ensi kertaa ja se aiheuttaa hyökyaaltoja koko alueelle.

Historioitsija Rober Lacey arvioi, että tapahtumaisillaan on bin Salmanin vallankumous, ei vähempää. Nuori kruununprinssi, jonka uskotaan tosiasiassa jo hallitsevan Saudi-Arabiaa, vahvistaa omaa valtaansa.

– Uusi järjestys on syntymässä Saudi-Arabiassa, Gerges sanoo.

Lähteet: CNN, al-Jazeera, BBC

Lue lisää: Kuninkaallinen puhdistus jatkuu Saudi-Arabiassa – eliitin yksityisjetit lentokieltoon