Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) on tyytyväinen hallituspuolueiden saavuttamaan alkoholisopuun ja aikoo esittää myös viinejä myytäväksi ruokakauppoihin.

Hallituspuolueet kertoivat iltapäivällä päässeensä sopuun siitä, että alkoholilain uudistuksessa edetään vuosi sitten sovitun pohjalta. Keskusta perääntyi aiemmin sovusta vedoten terveyshaittoihin. Kynnyskysymys oli 5,5-prosenttisten alkoholijuomien tuominen ruokakauppaan.

Tuoreessa sovussa hallituksen esitys on 5,5 prosenttia, mutta ensimmäisessä käsittelyssä kansanedustajat saavat äänestää asiasta omantuntonsa mukaan suuressa salissa, eikä ryhmäkuria tarvitse noudattaa.

– Koska tässä asiassa on nyt annettu vapaat kädet, tulen toimimaan kuten olen vaalikoneisiinkin kirjoittanut ja esitän, että päivittäistavarakaupassa saisi myydä tilavuusprosentiltaan enintään 15 % alkoholijuomia. Toivottavasti mahdollisimman moni edustaja yhtyy tähän eurooppalaiseen esitykseen, Kärnä sanoo tiedotteessa.

Kärnän mukaan tällaisten juomien myyminen päivittäistavarakaupassa hyödyttäisi erityisesti pienpanimoalaa, kotimaisia mallasohran viljelijöitä sekä pieniä päivittäistavaraliikkeitä. Lisäksi se mahdollistaisi eurooppalaiseen tapaan viinien ulosmyynnin ravintoloista ja vähentäisi huomattavasti ulkomailta tapahtuvaa alkoholin tuontia, jolloin verotuotot jäisivät Suomeen.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen sanoi aiemmin tiedotustilaisuudessa, että monilla kansanedustajilla on prosenttirajasta erilaisia näkemyksiä ja että osa haluaisi rajan korkeammaksi ja osa matalammaksi. Vapaat kädet voivat siis tarkoittaa uusia esityksiä. Kaikkosen mukaan uusista esityksistä äänestetään eduskunnassa, jos niitä tulee.

Alkoholilain uudistuksen lopullisessa käsittelyssä, jossa päätetään uudistuksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä, kansanedustajien on kuitenkin äänestettävä ryhmäkurin mukaan hallituksen esityksen puolesta.

Tuore alkoholisopu on tuomassa kauppaan myös limuviinat. Lakiuudistuksen pääkäsittely on eduskunnassa syksyllä ja se pyritään saamaan voimaan ensi vuoden alusta.

Lue myös:

Yllätys eduskunnassa: IV-olut ja limuviina tulossa sittenkin kauppaan

Keskusta alkoholilain etenemisestä: ”Neuvotellaan ensi viikolla”

Oppositio ryöpyttää alkoholifarssia: ”Tilanne on surkea ja kertoo paljon hallituksen toimintakyvystä”

Kokoomuslainen syyttää Pekka Puskaa: Ei ollut neuvotteluissa – levittää silti harhaluulojaan

Alkoholifarssi: Juha Sipilältä ehdoton ”ei” kansanedustajien pakottamiselle

Timo Soini: ”Johdetaanko kepua puskasta?”

Tässä se on: Tällaista kompromissia alkoholilaista esitettiin

Alkoholilakia neuvotteleva Kike Elomaa: ”Keskusta haluaa vielä palata, lopputulos auki”

Jääkö IV-olut sittenkin Alkoon? ”Sovimme että emme kommentoi”