Toimihenkilökeskusjärjestö STTK ilmoittaa, ettei se aio tarttua hallituksen ”korjailtuun” tarjoukseen henkilökohtaisen irtisanomissuojan heikentämisestä.

”Ikävä on, jos noin ei käy”, työministeri Jari Lindström (sin) sanoi tänään hallituksen tiedotustilaisuuden jälkeen.

Hallituksen uusittu lakiluonnos heikentäisi irtisanomissuojaa alle 20 hengen yritysten sijaan alle 10 hengen yrityksissä. Lisäksi työttömyysturvan karenssiaikaa leikattaisiin nykyisestä 90 päivästä 60 päivään. Tiistain tiedotustilaisuudessa Lindström tarjosi ay-väelle myös mahdollisuutta päästä työryhmään, joka ryhtyisi valmistelemaan yhteistoiminta- eli yt-lain uudistusta.

”Tiedän, että tämä yt-laki on STTK:lle tärkeä asia ja sieltä voisi löytyä elementtejä, jotka voisivat rauhoittaa tätä tilannetta”, Lindström sanoi.

Vielä Lindströmin tiedotustilaisuuden ollessa kesken STTK toimitti julkisuuteen tiedotteen, jossa se korostaa, että ”järjestö ei hyväksy minkäänlaisia työsopimuslain muutoksia, joilla työntekijät asetetaan irtisanomisperusteiden osalta eriarvoiseen asemaan sillä perusteella, minkä kokoisessa yrityksessä he työskentelevät”.

”Tänään julkistettu ministeriön esitys ei tätä näkemystä muuta”, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola linjaa tiedotteessa.

Myös ammattiliittojen keskusjärjestö SAK on ilmoittanut, että lievennykset eivät riitä järjestöllisten toimien perumiseen.

Ay-puoli on osin jo käynnistänyt työtaistelutoimet ja valmistelee uusia, jotta hallitus peruisi aikeet heikentää irtisanomissuojaa.

”Tilanne on normalisoitavissa nopeastikin, mutta vain yhdellä tavalla. Hallituksen on vedettävä esityksensä pois”, Palola toteaa.

STTK:n tyrmäys oli Lindströmille selvästi yllätys.

”Silloin me olemme juntturassa, koska siihen me emme mene. Me viemme tätä eteenpäin”, Lindström vain totesi.

Lue lisää aiheesta:

Ministeri Lindström vastaa ay-liikkeen syytökseen: ”Tämä hallitus vie asioita eteenpäin, vaikka ei ole yksimielisyyttä”

Uusi tieto irtisanomislaista: Sana ”luottamus” poistuu pykälästä