Presidentti George W. Bushin hallinnossa työskennellyt politiikan kommentaattori David Frum kuvailee viikonloppuna puheenaiheeksi noussutta ”valkoisen ylivallan” terrorismia ääri-islamistien kaltaiseksi uhaksi. Hänen mukaansa ilmiötä esiintyy myös Euroopassa, mutta kaikkein vakavin tilanne on Yhdysvalloissa maan aselakien vuoksi.

”Valkoinen nationalismi on nousemassa tappavaksi kansainväliseksi terroristiliikkeeksi. Kuten islamismi, myös valkoinen nationalismi laajenee yli valtakuntien rajojen kohteenaan eristäytyneet ja vihaiset nuoret, joita pyritään radikalisoimaan internetissä”, hän kirjoittaa The Atlanticissa.

Yhdysvalloissa tapahtui viikonloppuna kolme erillistä joukkoammuskelua, joista ainakin Texasin ammuskelua tutkitaan mahdollisena latinalaisamerikkalaisiin kohdistuneena viharikoksena ja terrorismina. Yhdysvalloissa demokraatit syyttävätkin presidentti Trumpia rasistista puheista, jotka yllyttävät väkivaltaan.

Yhdysvalloissa vaadittiin viikonloppuna jälleen kerran aselakien kiristämistä. Edustajainhuoneen demokraattipuolueen puhemiehen Nancy Pelosin mukaan republikaanienemmistöisen senaatin toimettomuus aseväkivallan edessä on häpeäksi Yhdysvalloille.

”Liika on liikaa”, hän kommentoi tiedotteessaan.

Lue lisää: ”Kuinka monia meidän pitää surra ennen kuin toimimme?” – USA:ssa kaksi joukkoammuskelua 24 tunnin sisällä, myös Donald Trump syytösten kohteena

Frum huomauttaa, että valkoinen nationalismi on aiheuttanut joukkokuolemia esimerkiksi Norjassa ja Uudessa-Seelannissa, joissa aselait ovat tiukemmat.

”Amerikassa on kuitenkin tehty kiistaton ennätys väkivallassa, joka on seurausta amerikkalaisten vastuuttomasta asenteesta massakuolemia aiheuttaviin aseisiin. Enemmän aseita – enemmän tappamista. Vähemmän aseita, vähemmän tappamista. Kaikki muut tuntuvat ymmärtävän tämän. Amerikkalaiset, ja vain amerikkalaiset, kieltäytyvät ymmärtämästä”, hän kommentoi.

Frum nostaa Euroopasta esimerkiksi Italian, jossa erityisesti sisäministeri Matteo Salvini on tunnettu kovista asenteistaan. Salvini aiheutti viikonloppuna kohun tviittaamalla romaneista rasistisesti. Ero Yhdysvaltoihin on Frumin mukaan silti selvä, vaikka Salvini ajaa aselakien vapauttamista myös Italiassa.

”Kyseessä ei ollut ensimmäinen rasistinen loukkaus Donald Trumpin ihailijana tunnetulta Salvinilta. Italiassa on erittäin vahva äärioikeistolainen poliittinen liike, joka muun muassa kunnioittaa Benito Mussolinia julkisilla mielenosoituksilla. Mutta tiedättekö, mitä Italiassa ei ole? Joukkoammuskeluja.”

London School of Economicsin professori, Pulizer-palkittu tietokirjailija Anne Applebaum kuvailee Yhdysvaltojen palanneen aikaan ennen Pearl Harboria.

”Siihen asti eristäytyminen oli dominoiva suuntaus Yhdysvaltain politiikassa. Nyt se on palannut, pysyvästi. Ulkomaailmaa ei kuitenkaan voida sulkea pois Yhdysvalloista; niin Pearl Harbor kuin syyskuun 11. päivän terrori-iskukin toivat ulkomaisen konfliktin USA:n maaperälle”, hän toteaa kolumnissaan Washington Postissa.

Applebaumin mukaan Yhdysvalloissa asuvien ulkomaalaisten on syytä tottua siihen, ettei mikään ole niin kuin ennen.

"Trumpin kaudesta saattaa tulla alku pitkälle jaksolle, joka ei pääty presidentinvaaleihin 2020 tai 2024."

Lue lisää:

Tutkija Ylellä: ”Valkoisten radikalisoituminen on tapahtunut Trumpin aikana”

Tutkijat: USA:n joukkoammuskelut ovat huolestuttava merkki - ”Milloin alamme puhua valkoisen ylivallan terrorismista?”