Kirjailija, opettaja Arno Kotro kritisoi blogissaan perintö- ja lahjaveron kevennystä.

Kevennys on molemmissa jopa useita prosenttiyksikköjä ensi vuoden alusta.

– Kun saa mitään tekemättä miljoona euroa, vero kevenee 20 000 eurolla. Vuoden alusta veroprosentti on enää 14, Kotro kirjoittaa.

Veroluokassa I, johon kuuluvat lahjanantajan suoraan ylenevässä tai alenevassa polvessa olevat sukulaiset ja ottolapset, aviopuoliso ja aviopuolison suoraan alenevassa polvessa olevat sukulaiset, maksetaan miljoonan euron lahjasta veroa 142 100 euroa ensi vuoden alusta lähtien. Miljoona euroa on alaraja, jonka ylimenevästä osasta maksetaan veroa 17 prosenttia.

Vielä tänä vuonna miljoonan euron lahjasta on veroluokassa I maksettava veroa 161 770 euroa, eli erotus on Kotron mainitsema noin 20 000 euroa.

Lahjaveron kevennyksestä lisää täällä ja perintöveromuutoksista täällä.

Kotron mielestä tilanne on erikoinen.

– Millä ihmeen logiikalla miljoonaperinnön tai -lahjan vastaanottajan suhteellinen veronmaksukyky katsotaan vähäisemmäksi kuin vaikka sairaanhoitajan, jonka palkasta verottaja ottaa jopa 30 prosenttia? Suuret perinnöt ja lahjat kun ovat saajalleen ylimääräistä tuloa siinä missä pienituloisen palkka menee arjen pyörittämiseen – jos ihan riittää siihenkään, Kotro kirjoittaa.

– Vastaan itse. Varakkaiden veronkevennykset tehdään vallan ja ahneuden härskillä logiikalla, hän jatkaa.

Hän toteaa, että perintö- ja lahjaveron keventäminen ”ei tuo yhtään uutta työpaikkaa”. Hallitus on perustellut toimiaan sillä, että haluaa helpottaa yritysten sukupolvivaikutuksia.

Lue myös:

Hallituksen lakiesitys: Verohuojennus tulossa lahjoihin ja perintöihin

Harakka: ”Hävytön veroale – Suurituloiset vapaamatkustajat hyötyvät”

Timo Harakka selitti ”vapaamatkustaja”-sanaansa – Nyt Onnibusin perustaja onkin pahoillaan