Huomaavainen isäntäväki muistaa varata valmistujaisjuhliin myös alkoholittoman vaihtoehdon, kun juhlamaljaa kohotetaan, muistuttaa Alko.

Onko alkoholittoman vaihtoehdon unohtaminen etikettivirhe, Alkon tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna?

– No kyllä se on vähän noloa, jos ei tarjoa alkoholitonta, ja joku tulee sitä kysymään, Vilkuna sanoo.

Moni voi liikkua autolla useammissakin juhlissa valmistujaispäivänä ja joku vieraista voi olla raskaana. Vilkunan mielestä alkoholittomuutta ei pitäisi joutua kuitenkaan selittelemään, eikä kyseessä ole enää ”toisen luokan juoma”.

– Ei tarvitse katsella naisten vatsan seutuja. Ihmiset ovat nykyään terveystietoisia, paitsi ruoka- myös juomapuolella. Monilla voi olla tietty kiintiö alkoholijuomille ja jos se on täyttynyt, niin sitten nautitaan alkoholitonta, Vilkuna kuvaa.

Alko on viime vuosina panostanut alkoholittomien juomien valikoimaansa. Viime vuonna alkoholittomien juomien myynti oli 362 000 litraa eli hieman enemmän kuin samppanjan myynti. Tuohon lukuun kuuluvat kaikki alkoholittomat juomat. Vilkuna kuvailee, että osuus on vielä hyvin pieni Alkon kokonaismyynnistä.

Alkoholittoman juhlajuoman voi tehdä myös itse.

– Raparperimehusta tulee upea maku. Mehuun voi lisätä alkoholitonta kuohuviiniä tai maustettua kivennäisvettä. Katkerat maut ovat nyt trendikkäitä, joten verigreipin tai greipin mehu ovat myös hyviä vaihtoehtoja, Vilkuna sanoo.

Valmistujaisviikonloppua vietetään kesäkuun 3.–5. päivä. Jo sitä edeltävänä viikonloppuna Alkon kuohuvien myynti vilkastuu.