Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle pohtii Helsingin Sanomien Vieraskynä-palstalla kolmikannan tulevaisuutta. Maan hallituksen pitäisi hänen mielestään hyödyntää jatkossa paremmin kolmikannan tarjoamaa vuoropuhelua valtio­vallan, työnantajien ja palkan­saajien kesken.

”Kolmikannan kriisi kulminoitui tänä syksynä kalliiseen kiistaan, jossa ay-liike vastusti hallituksen suunnitelmia poliittisilla työtaisteluilla”, Helle kirjoittaa. LUE KAIKKI US:N UUTISET AIHEESTA TÄSTÄ!

”Kriisin taustalla on monia syitä. Yksi keskeinen selittäjä on työmarkkinasopimisessa tapahtunut valtava muutos. Keskitetyt työmarkkina­ratkaisut jäivät historiaan, mikä on järisyttänyt valtasuhteita. Mannerlaatat eivät ole vieläkään asettuneet uusiin uomiin”, hän jatkaa.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK luopui vuonna 2016 tulopoliittisista kokonaisratkaisuista, jotka ovat olleet kolmikannan ytimessä. Helteen mielestä työmarkkinaosapuolet ovat kipuilleet siitä, ettei niillä ole päätöksiin ”entisen kaltaista vääntövoimaa, saati veto-oikeutta”. Nyt järjestöiltä vaaditaan Helteen mukaan vahvaa etunojaa ratkaisuihin.

Keskustelua kolmikannasta on tänä syksynä käyty myös suhteessa kilpailukyky- eli kiky-sopimukseen. Useat ammattiliitot ovat kokeneet, että Juha Sipilän (kesk) hallitus on pettänyt kikyn allekirjoittamisen yhteydessä antamansa lupauksen, ettei työttömyysturvasta enää jatkossa leikata.

LUE LISÄÄ:

SAK:n ex-johtaja Lauri Lyly vahvistaa Sipilän suullisen lupauksen: Perussanoma oli tämä

Juha Sipilä vastaa syytöksiin: Lupauksia ei ole petetty – kolmikannalta odotetaan tuloksia

Ministeri Lindström vastaa ay-liikkeen syytökseen: ”Tämä hallitus vie asioita eteenpäin, vaikka ei ole yksimielisyyttä”