Britannian pääministeri Boris Johnson menetti tiistaina parlamentin alahuoneen asialistan hallinnan, kun konservatiivien hallitusriveistä irronneet kapinalliset liittoutuivat opposition kanssa. Äänestys, joka antaa oppositiolle mahdollisuuden esitellä sopimuksettoman brexitin estävän lakiesityksen, päättyi Johnsonin tappioksi lukemin 328–301.

Tiistain käänne oli “valtava brexit-isku” Johnsonille, Britannian yleisradioyhtiö BBC toteaa. Nyt sopimuksetonta brexitiä vastustavat parlamentaarikot voivat antaa jo keskiviikkona lakiesityksen, joka pakottaisi toteutuessaan Johnsonin pyytämään EU:lta lykkäystä brexitille.

LUE MYÖS: Boris Johnsonille tappio: Parlamentin asialista kaapattiin – Esittää uusia vaaleja

Lykkäys voitaisiin perua, jos parlamentti hyväksyisi EU:n kanssa solmitun brexit-sopimuksen ennen lokakuuta.

Samalla Britannian hallitus menetti enemmistönsä parlamentissa. Tämä tapahtui jo tiistaina päivällä, kun kansanedustaja Phillip Lee käveli salin poikki liberaalidemokraattien puolelle ja loikkasi oppositioon. Johnsonin hallituksen yhden edustajan enemmistö oli mennyttä. LUE LISÄÄ: Boris Johnsonille onneton alku parlamentissa: 1 edustajan enemmistö katosi

Tilannetta synkisti entisestään 21 konservatiiviedustajan kapina sopimuksetonta brexitiä vastaan. Heille tulee lähtö konservatiivien parlamenttiryhmästä eivätkä he voi myöskään toimia konservatiivien ehdokkaina vaaleissa.

Johnson kävi vastaiskuun heti äänestystuloksen selvittyä. Hän ei aio pyytää lykkäystä vaan ajaa nyt pikaisia uusia vaaleja – jo lokakuulle.

”Tämän maan kansalaisten on valittava”, Johnson julisti.

Jos sopimuksettoman brexitin estävä lakiesitys menee keskiviikkona läpi, järjestetään myös äänestys uusien parlamenttivaalien järjestämisestä. Tämäkin äänestys käytäisiin jo keskiviikkona.

Vaaleista päättämiseen tarvitaan kaksi kolmasosaa kansanedustajista eli myös opposition työväenpuolueen tuki. Työväenpuolueen puoluejohtaja Jeremy Corbyn on aiemmin ajanut uusia vaaleja, mutta puolue voi jättää kannattamatta ajatusta.

Corbyn sanoi, että oppositio ei suostu uusiin vaaleihin ennen kuin lakiesitys sopimuksettoman brexitin estämisestä on hyväksytty.

“Hoidetaan laki ensin läpi, jotta sopimukseton ero saadaan pois pöydältä“, Corbyn sanoi Euractivin mukaan.

Brexitin estävä laki pitäisi saada poikkeuksellisen nopealla aikataululla läpi parlamentin ala- ja ylähuoneissa, sillä ensi viikolla pääministeri Johnson voi lähettää parlamentin uudelle tauolle lokakuun puoliväliin asti.

Euractivin mukaan pääministeri Johnson vakuutti myös tiistaina neuvottelevansa EU:n kanssa uuden sopimuksen, mutta unionin brexit-neuvottelijoilla ei Britannian uusista ehdotuksista ollut tietoa. EU-lähteiden mukaan asiassa ei ole tapahtunut edistystä.

LUE MYÖS:

JUKO: Valtava yt-suma käynnistyi kunnissa – ”Näyttää, että käynnissä on sosiaali- ja terveyspalveluiden alasajo”

Antti Rinne Ylellä: Postin työntekijöistä sote-apulaisia? – ”Kurkataan ikkunasta, onko kaikki hyvin”