Brittiläinen Mail on Sunday –lehti on julkaissut haltuunsa saamiaan viestejä, joissa Britannian entisen Yhdysvaltain-suurlähettiläs sir Kim Darroch käy läpi presidentti Donald Trumpin päätöstä vetää USA pois Iranin ydinsopimuksesta.

Darrochin mukaan Trump teki päätöksen vain ärsyttääkseen ex-presidentti Barack Obamaa.

”Kyseessä on diplomaattinen vandalismi”, Darroch kuvailee vuodetuissa viesteissä.

Darroch kirjoitti viestit sen jälkeen, kun Britannian silloinen ulkoministeri Boris Johnson oli Washingtonin-vierailullaan yrittänyt saada Trumpin pyörtämään päätöksensä.

”Valkoinen talo ei kykene muotoilemaan minkäänlaista "miten tästä eteenpäin" -strategiaa, ja yhteydenotot ulkoministeriöön osoittavat, ettei heillä ole mitään suunnitelmaa ottaa yhteyttä kumppaneihinsa ja liittolaisiinsa, ei Euroopassa eikä alueella”, hän raportoi Johnsonille.

Lue myös: Trump tyrmistytti Iran-päätöksellään – Obamalta heti harvinainen varoitus: ”Vakava virhe”

Darrochin medialle vuodetuista viesteistä nousi kohu jo aikaisemmin tässä kuussa, kun hänen kerrottiin luonnehtineen Trumpin hallintoa ”kömpelöksi ja epäpäteväksi”. Trump haukkui myöhemmin Darrochin ”hyvin typeräksi kaveriksi”. Darroch erosi tehtävästään keskiviikkona.

BBC:n mukaan Scotland Yard on aloittanut vuotoja koskevan rikostutkinnan. Aikaisemmin Scotland Yard on vedonnut brittimediaan, ettei se julkaisisi vuotoja, jotka voivat haitata maan suhteita ulkovaltoihin

Britannian ulkoministeriön mukaan vuodetut viestit ovat osa äärimmäisen arkaluontoista salassa pidettävää materiaalia. Ministeriön mukaan vuotojen julkaisemista ei voida mitenkään hyväksyä.

Boris Johnson vaatii, että vuotojen lähteenä toiminut henkilö on saatava oikeuden eteen.

Lue myös:

Tutkija varoittaa uusista kyberiskuista Iranin ja USA:n välillä: ”Saattaa lähteä kokonaan käsistä”

Donald Trumpilta tyly viesti Iranille: ”Mihin tahansa hyökkäykseen vastataan musertavalla voimalla”

Iranilta jäätävä vastaus Donald Trumpille – Venäjältä uusi varoitus