Uusi suomalainen keksintö, sähköpurje, voi mullistaa avaruusmatkailun.

Pekka Janhunen keksi vuonna 2006 sähköpurjeen, joka tuottaa avaruusalukselle työntövoimaa aurinkotuulesta.

Nyt Helsingin yliopiston fysiikan laitoksen elektroniikan tutkimuslaboratorio on onnistunut tuottamaan kilometrin pituisen sähköpurjeliean ultraäänihitsauksella.

– Kyseessä kuuraketti, jossa ei ole polttoainetta. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että ei ole rajaa sille kuinka kauas voi mennä, professori Edward Häggström Helsingin yliopistosta kertoo Uudelle Suomelle.

– Se on ihan sama ero kuin purjeveneen ja höyrylaivan välillä. Höyrylaivassa loppuu polttoaine jossain vaiheessa, hän lisää.

Vielä neljä vuotta sitten asiantuntijat luulivat, ettei ohuiden lankojen hitsaaminen toisiinsa ole mahdollista. Nyt tuotettu kilometrin pituinen lieka osoittaa, että menetelmä toimii ja että pitkien sähköpurjeliekojen valmistus on mahdollista.

Liekatehtaan tuotteet pääsevät pian tositoimiin avaruudessa. Ensimmäinen on ESTCube-1 -satelliitti, virolainen piensatelliitti, joka laukaistaan maaliskuussa 2013.

– Sekä Nasa että Esa ovat kiinnostuneita tästä avaruuspurjeesta, Häggström sanoo.

Japanilaisilla on lähes vastaavanlainen keksintö, mutta se ei ole Häggströmin mukaan työntövoimaltaan yhtä hyvä kuin suomalainen sähköpurje

Keksintö mahdollistaa hänen mukaansa ihmisen menemisen pidemmällä, missä ollaan koskaan käyty.

– Se laajentaa ihmiskunnan jalanjälkeä. Ihminen voi ikään kuin ulottua pidemmälle, hän sanoo.

Uudella laitteella voitaisiin esimerkiksi imuroida avaruusroskaa satelliittiradoilta.

– Voidaan myös etsiä asteroideilta polttoainetta tai hyviä metalleja, Häggström sanoo.

Hänen mielestään kyseessä on merkittävä suomalainen keksintö.

– Se mitä ei saa tehdä, on pitää se liian pienenä ja liian hitaana, koska silloin joku muu varastaa sen, hän sanoo ja repeää nauruun.

Lue lisää suomalaisten avaruuspurjeesta.