Hammaslääketiede on nujertanut hammaspeikon. Los Angelesin yliopiston hammaslääketieteen tutkijat ovat kehittäneet suuveden, joka tuhoaa ihmisen suussa elävän mutans streptokokki -bakteerin.

Yliopisto kertoo asiasta julkaisemassaan tiedotteessa. Uutta suuvettä kutsutaan "täsmäpommiksi" kariesta vastaan, sillä se tuhoaa vain mutans streptokokki -bakteerin ja jättää muut suun kannalta hyödylliset bakteerit rauhaan.

Tutkija Wenyuan Shi teki ryhmänsä kanssa kymmenen vuotta tutkimustyötä, joka nyt on patentoitu. Shin tutkimusta rahoitti globaali kemikaalijätti Colgate-Palmolive.

Tutkijoiden kehittämä bakteerintappaja testattiin 12 koehenkilöllä. Suuvesi tuhosi kariesta aiheuttavan bakteerin yhdellä huuhtelulla noin neljäksi päiväksi kokonaan.

Toistaiseksi täsmäpommia on kokeiltu vain pienelle joukolle ihmisiä. Tutkijat ovat kuitenkin hakeneet jo lupaa laajempiin kliinisiin kokeisiin.

Edellinen vastaavan luokan hammaslääketieteellinen keksintö oli fluorin käyttö suuhygienian hoidossa. Fluorin keksimisestä on aikaa 60 vuotta.

Hammastohtori Shi iloitsi tiedotteessa tuoreen keksinnön hävittävän karieksen ihmisten suusta kokonaan vielä tämän sukupolven aikana.

Tiedeuutisen kertoivat viime yönä useat amerikkalaiset tiedotusvälineet.