Yhdysvaltalaistutkijat ovat löytäneet uuden, erittäin lupaavan tavan taistella syöpää vastaan. Uuden hoitomuodon havaittiin tehoavan kaikkiin tutkittuihin seitsemään syöpätyyppiin.

Stanfordin yliopiston tutkijat aikovat siirtyä seuraavaksi eläinkokeista testaamaan uutta hoitoa ihmisillä.

Ihmisen elimistön terveet solut tuottavat proteiinia CD47, joka kertoo elimistön puolustusmekanismille jättämään solun rauhaan. Proteiini on läsnä esimerkiksi veren punasoluissa.

Valitettavasti myös syöpäsolut käyttävät hyväkseen tätä proteiinia. Verisyövän tutkimuksessa syöpäsoluissa on havaittu CD47:ää tavallisesti suurempia määriä kuin terveissä verisoluissa. Proteiinin avulla syöpäsolut huijaavat elimistön puolustusjärjestelmää jättämään itsensä rauhaan.

Kaksi vuotta sitten julkaistussa tutkimuksessa sama CD47-proteiinin tuotanto löydettiin myös esimerkiksi rinta-, maksa- ja suolisyöpien soluista.

Tutkijat kokeilivat hoitoa, jossa syöpäsolut altistettiin CD47-proteiinin vasta-aineelle. Elimistön valkosolut hyökkäsivät välittömästi altistettujen solun kimppuun.

Hiirillä tehdyissä kokeissa eläinten elimistöön siirrettiin ihmisen syöpäkasvainta. Vasta-aineella tehty hoito paransi kokonaan kaikki kymmenen tutkittua virtsarakon syöpäkasvainta ja yhdeksän kymmenestä lymfoomasta. Rintasyövistä parani kaikki viisi koe-eläintä.

Lisäksi suolistosyövän kasvaimet pienenivät hiirillä kolmasosaan ja niiden leviäminen loppui.

Neljä kuukautta kokeiden jälkeen syöpäsoluista ei ollut hiirissä merkkiäkään. Tutkijat arvioivat, että hoidolla syöpäsolut hävitettiin onnistuneesti hiiristä.

Ikävä vaikutus hiirillä oli kuitenkin se, että CD47:n vasta-aineet aiheuttivat immuunijärjestelmän hyökkäyksiä myös hyödyllisiä verisoluja vastaan. Hiirten veriarvot paranivat kuitenkin hyvin nopeasti normaaleiksi hoidon jälkeen.

Toistaiseksi proteiinihoitoa on kokeiltu vasta laboratoriotesteissä ja eläinkokeissa siirretyillä syöpäsoluilla. Tutkijat muistuttavat, että luonnollisesti ihmisen elimistössä kehittyneet syövät suojaavat itseään mahdollisesti myös muilla keinoilla kuin CD47-proteiinilla.

Hoitomuoto on kuitenkin erittäin lupaava. Stanfordin yliopiston mukaan CD47:n kliiniset kokeet ihmisillä alkavat mahdollisesti tänä vuonna Yhdysvalloissa ja Britanniassa. Uusi Suomi on jättänyt tutkimushankkeen vetäjälle, professori Irving Weissmanille haastattelupyynnön tutkimuksen nykytilasta.

Tutkimuksen on noteerannut esimerkiksi arvostettu Science-lehti.

Huom. Tämä juttu on julkaistu vuonna 2014. Lue päivitetty juttu vuodelta 2017: Uusi läpimurto yhä lähempänä: Yksi lääke kaikkia syöpiä vastaan eteni ihmiskokeisiin