Pääministeri Juha Sipilän (kesk) ja opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok) tiistaina esittelemä uusi taloustieteen huippuyksikkö on tarkoitus saada käyntiin ilman valtion lisärahoitusta.

Valtion ensi vuoden budjetissa ei ole varattu hankkeelle rahoitusta, eikä sitä ole luvassa jatkossakaan. Tutkimuslaitoksen maksajiksi ovat ilmoittautuneet Helsingin yliopisto ja Aalto-yliopisto sekä Suomen Pankki ja Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT.

Valtio aikoo sen sijaan antaa Suomen Akatemialle ensi vuonna 25 miljoonaa euroa ”lippulaiva-tutkimuskeskittymien” toteuttamiseen. Rahoituksen jatkamisesta näille lippulaivoille vuonna 2019 on myös sovittu keväällä tehdyssä julkisen talouden suunnitelmassa.

Lue lisää: Juha Sipilä paljasti ”talouden huippuhankkeen”: Suomeen uusi taloustieteen kärkiyksikkö

Lippulaivat perustetaan opetusministeriön tiedotteen mukaan ”yliopistojen ja tutkimuslaitosten yhteyteen”.

Valtion koulutuspoliittisista panostuksista ministeriö nostaa tiedotteessaan esiin varhaiskasvatuksen asiakasmaksujen sekä pienituloisten perheiden varhaiskasvatusmaksujen alentamisen. Sisaralennus on tarkoitus nostaa 50 prosenttiin. Alennusten kustannusvaikutus on noin 70 miljoonaa euroa, jotka valtio lupaa korvata kunnille.

Hallitus lupaa myös käynnistää kokeilun ”viisivuotiaiden maksuttomasta varhaiskasvatuksesta yhteistyössä kuntien kanssa”. Kokeilun hinnasta ei ole tietoa.

Ammatilliseen koulutukseen hallitus esittää ensi vuodelle 50,7 miljoonan euron eli noin yhdeksän prosentin lisärahoitusta, jolla on määrä toteuttaa ammattikoulutuksen uudistus. Ammatillisen koulutuksen kokonaismenot valtion ensi vuoden budjetissa ovat 808 miljoonaa.

Korkeakouluopetukseen ja tutkimukseen valtio esittää yhteensä 3,3 miljardia euroa. Erillisistä kehityshankkeista opetusministeriö nostaa esiin mm. ”varhaiskasvatuksen henkilöstörakenteen kehittämisen”, johon sijoitetaan viisi miljoonaa euroa.

Datahallinnon kehittämiseen valtio sijoittaa 12 miljoonaa euroa. Tämän ohjelman tarkoitus on vahvistaa tekoälyyn liittyvää tutkimusta. Myös opettajankoulutusta kehitetään, ensi vuonna 23 miljoonalla eurolla.

Ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen pääomitukseen valtio esittää 70 miljoonaa euroa.

Kulttuurille ja taiteelle valtio ohjaa ensi vuonna 457 miljoonaa euroa, josta rahapelituottoja on 244,3 miljoonaa. Valtio haluaa muuttaa taiderahojen jakoperusteita siten, että niitä voidaan jakaa myös sosiaali- ja terveydenhuollossa käytettäviin palveluihin kuten taideterapiaan.

Hallitus sijoittaa lupaustensa mukaisesti rahaa myös saadakseen kaikki lapset liikkumaan vähintään tunnin päivässä. Tähän hankkeeseen sijoitetaan seitsemän miljoonaa euroa.

Turvapaikanhakijoiden ja maahanmuuttajien koulutusta ja sopeuttamista opetus- ja kulttuuriministeriö aikoo edistää ensi vuonna 8,1 miljoonalla eurolla.

Lähde: Talouselämä

Päivitys klo 14.05: Täsmennetty otsikkoa vastaamaan sitä, että myös yliopistot ja muut rahoittajalaitokset ovat valtion osia. Aiemmin otsikko totesi, että valtio ei maksa uudesta yksiköstä mitään.