Oppositiopuolue vihreiden varapuheenjohtaja, kansanedustaja Touko Aalto ihmettelee blogissaan Talvivaaran kaivoksen tuoreinta lisärahoitusta.

Kaivoksen alasajoa toistuvasti vaatinut Aalto miettii, voiko hanke enää päättyä onnellisesti edes siinä tapauksessa, että kaivostoiminta jotenkin saataisiin kannattavaksi.

Hallitus päätti tänään sadan miljoonan euron lisärahoituksesta kaivosta pyörittävälle valtionyhtiö Terrafamelle, joka ei edelleenkään ole löytänyt kaivostoiminnalle yksityistä rahoittajaa. Aalto summaa, että tämä ei riitä pitkäksi aikaa ottaen huomioon, että kaivos tekee tappiota kymmenen miljoonaa euroa kuukaudessa.

Uuden valtion rahan lisäksi Terrafame etsii yksityistä rahoitusta, jota yhtiön ilmoituksen mukaan tarvitaan kaivostoiminnan ylösajon loppuun saattamiseen vähintään 150 miljoonaa euroa. Aalto ihmettelee haettavan summan pienuutta siihen nähden, että ”yhtiö on tullut maksamaan veronmaksajille yhteensä vähintään 840 miljoonaa euroa” jo ennen uusinta lisärahoitusta.

– Oma kiinnostava kysymyksensä on myös se, että Terrafame Group Oy:n hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia sanoi yhtiön hakevan 150–200 miljoonan euron edestä lisärahoitusta. Jos kaivoksesta on tulossa Ratian mukaan kannattava jo vuonna 2018 (kassavirta positiivinen), kuinka suurta omistusosuutta yhtiöstä on enää tässä vaiheessa järkevää antaa ulkopuoliselle rahoittajalle, jos kyse on vain kohtuullisen pienestä lisärahasta suhteessa valtion tähänastisiin satsauksiin, Aalto kirjoittaa.

– Onko tässä käymässä niin, että jos kaivoksesta tulisi kannattava, valtio maksaa viulut ja ulkopuolinen rahoittaja saa lottovoiton?

Aalto jatkaa miettien, ”onko valtio lupaamassa ulkopuoliselle rahoittajalle oletettua suotuisempia ympäristölupamääräyksiä”, koska kaivos ei ole ollut erityisen houkutteleva sijoituskohde.

– Jo Vaasan hallinto-oikeuden viimeisimpään päätökseen kohdistui jopa ministeritason julkista painostusta, vihreä edustaja kirjoittaa.

Sanomalehti Keskisuomalaisen mukaan tuleva elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) on sanonut, että valtion perustehtävä ei ole kaivostoiminnan pyörittäminen.

Aallon mukaan elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) kertoi tänään, että lisärahoitus on luvattu, jotta Terrafame voi hakea parasta mahdollista neuvottelutilannetta ulkopuolisen rahoittajien kanssa.

– Neuvottelut lienevät vielä hankalassa vaiheessa, koska ulkopuolisesta rahoittajasta on yhtä epämääräisiä lupauksia kuin ennen valtion lisärahoitusta myönnettäessä, Aalto kommentoi.

Aalto huomauttaa myös, että vaikka nikkelin ja sinkin maailmanmarkkinahinnat ovat parantuneet, ”monien talouden epävarmuustekijöiden vuoksi jatkokehityksestä ei ole minkäänlaista varmuutta”.