Seuraava hallitus aikoo selvittää, kuinka hyvin satelliittipaikannukseen perustuvat tienkäyttömaksut toimivat. Selvitystyö on kirjattu hallitusohjelmaan vihreiden pyynnöstä.

Jos käyttömaksuja ryhdyttäisiin perimään, autoilijat saisivat käyttöönsä todennäköisesti autokohtaisen gps-laitteen. Tämän paikantimen avulla ajoneuvon sijaintia voitaisiin valvoa.

Viime vaalikaudella autoilijoiden satelliittipaikannusta ei pidetty tärkeänä.

Toistaiseksi ei vielä tiedetä, mitä kaikkia tietoja autoilijoista ryhdyttäisiin keräämään. Mahdollisuudet ovat kuitenkin valtavat, sillä gps-paikannuksen avulla selviäisi mm. auton nopeus, sen käyttämät reitit sekä auton käyttömäärä.

Jo nyt gps-laitteita valmistavat yhtiöt keräävät laitteiden käyttäjistä nimetöntä dataa. Jos gps-paikannus tulisi valtiolle, tämä data olisi yksilöitävä, jotta se olisi käyttökelpoista.

Asiasta uutisoineen Talouselämä-lehden verkkosivuilla satelliittipaikannus on herättänyt kiivasta keskustelua. Keskustelijat uskovat, että erilaisten tietoturvauhkien lisäksi sähköllä toimiva paikannin lisäisi auton energiankulutusta.

Tämä kulutuksen lisäys olisi monien lukijoiden mielestä ongelmallista.

Hallitusohjelmassa esitetään myös erilaisten älykkään liikenteen ratkaisujen ottamista käyttöön.