Huipputulosta tehneen Nesteen osakkeiden myynti on tuonut valtiolle jättipotin. Koko hallituskauden osakemyynnit ovat 1,5 miljardia euroa.

Suomen valtio myi keskiviikkona 12,8 miljoonaa Nesteen osaketta ja sai niistä ennätykselliset 861 miljoonaa euroa.

Valtion Neste-omistus laski samalla 49,7 prosentista 44,7 prosenttiin. Finanssineuvos Jarmo Väisänen valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosastolta kertoo Kauppalehdelle, mihin osakemyynnin rahat päätyvät.

– Ne menevät valtiovarainministeriön kautta normaaliin budjetti- talouteen eli niin sanotusti Moolokin kitaan. Sitähän ei tiedä, mihin kulloisetkin rahat lopulta käytetään, Väisänen summasi keskiviikkona.

Valtio on Nesteen suora omistaja, joten rahat kulkevat budjettimenettelyn kautta. Kauppa vähentää valtion velanottotarvetta.

– Mieleen ei tule suurempaa yksittäistä kauppaa. Koko hallituskauden osakemyynnit ovat nyt yhteensä noin 1,5 miljardia euroa, Väisänen laskee.

Aiemmin valtio on myynyt Patrian, Altian, Ekokemin ja Raskoneen osakkeita.

Lue myös: Valtio myi Nesteen osakkeitaan: Sai yli 800 miljoonaa euroa

Väisänen kehuu Nesteen osakkeen ”mahtavaa” kurssikehitystä. Osake on noussut vuodessa yli 90 prosenttia ja viidessä vuodessa peräti 510 prosenttia. Myynnin jälkeenkin valtio omistaa 115 miljoonaa Nesteen osaketta. Potin markkina-arvo on yhä noin 7,7 miljardia euroa.

– Energian paino valtion salkussa on ollut tuhti. Myynti tasapainotti salkkua.

Valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Mika Lintilä (kesk) kertoi, että Nesteen osuus valtion suorasta osakesalkusta ehti olla lähes puolet. Eduskunta on asettanut valtion Neste-omistuksen vähimmäisomistusrajaksi 33,4 prosenttia. Valtio odottaa Nesteeltä hyvää osinkovirtaa.