Kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (sin) pyysi tiistaina virkakuntaa selvittämään mahdollisuutta järjestää valtiolliset hautajaiset edesmenneelle mäkihyppääjä Matti Nykäselle. Terhon selvityspyyntö koskee myös muita valtiollisen muistamisen muotoja.

”Olympiavoittaja Matti Nykäsen suoritukset ovat suomalaisessa urheiluhistoriassa aivan vertaansa vailla. Siksi olen pyytänyt virkakuntaa selvittämään valtiollisten hautajaisten ja muiden muistamisen muotojen mahdollisuutta”, Terho kirjoittaa Twitterissä.

Asiaa mietitään myös yhdessä hallituskumppaneiden kanssa, Terho kertoi aiemmin Ylelle.

Valtiolliset hautajaiset kustannetaan valtion varoista ja niitä on vuoden 1989 linjanmuutoksen jälkeen järjestetty lähinnä presidenteille ja entisille pääministereille.

Iltalehti kuitenkin kertoo, että valtion varoin haudattuja urheilijoita löytyy aiemmasta historiasta viisi kappaletta: hiihtäjä Tapani Niku, kiekonheittäjä Armas Taipale sekä juoksijat Ville Ritola, Paavo Nurmi ja Hannes Kolehmainen.

Iltalehden mukaan vuosina 1921–1989 haudattiin valtion varoin yhteensä 73 merkkihenkilöä. Sen jälkeen valtiolliset hautajaiset on järjestetty kahdeksan kertaa, viimeksi vuonna 2017 presidentti Mauno Koivistolle.

Mäkihypyn nelinkertainen olympiavoittaja Nykänen kuoli sunnuntain ja maanantain välisenä yönä 55-vuotiaana.