Helsingin pörssiin listatut yhtiöt hellivät tänä keväänä omistajiaan maksamalla ulos yli 13,5 miljardin euron osinkopotin. Myös valtiolle on tulossa pörssiyhtiöistä reippaat osingot. Kauppalehti laski, mitä kaikkea valtio voisi osinkopotilla kansalaisten iloksi ostaa.

Pörssiyhtiöiden osinkoesitysten perusteella valtio on tänä keväänä saamassa ennätyssuuren 1157 miljoonan euron osinkopotin. Yli miljardin euron ylittävä summa on niin suuri, että sitä on vaikea hahmottaa.

Viime aikoina keskustelu hävittäjien ympärillä on tihentynyt. Sininen tulevaisuus läväytti vaaliohjelmansa pöytään ja kertoi haluavansa Suomeen sata hävittäjää. Se on melkoinen määrä.

Suomen lähettämissä tarjouspyynnöissä hävittäjien määrä on huomattavasti alempi, eli 64. Tästäkin luvusta on jo ehditty taittaa peistä. Sdp, vasemmisto, vihreät ja perussuomalaiset ovat ilmoittaneet, että niille riittäisi vähempikin määrä.

Hävittäjien ostaminen on rikkaiden puuhaa. Jos Suomi päättäisi pistää koko pörssiyhtiöiden maksaman kevään osinkopotin hävittäjäostoksiin, ei kokonaismäärä päätä huimaisi.

Esimerkiksi yhden F 35 -hävittäjän hankintahinta on noin 77 miljoonaa euroa. Osinkosummalla saisi siis ostettua vaivaiset 15 hävittäjää. Rahaa ei jäisi käyttökustannuksiin saati lentäjien koulutukseen tai palkkoihin.

Mitä jos valtio tekisi kertaheitolla kunnon ryhtiliikkeen vanhustenhoidossa ja investoisi koko osinkopotin lähihoitajien palkkaamiseen? Ei tarvitsisi enää mummojen ja vaarien maata märissä vaipoissa hoitokodeissa.

Lähihoitajan keskimääräinen kuukausipalkka on 2 129 euroa. Pörssiyhtiöiden valtiolle maksamalla osinkopotilla voisi siis maksaa 45 285 lähihoitajan vuosipalkan. Laskelmassa ei ole huomioitu palkkauksesta koituvia sivukuluja.

Näin helmikuussa moni suomalainen alkaa tuntea matkustustarvetta ja haluaa lähempään kontaktiin lämpimän auringon kanssa. Ilmastomuutostuska pistää kuitenkin miettimään, onko globaalista näkökulmasta hyvinkin itsekästä lentää esimerkiksi tuhansien kilometrien päähän Aasiaan tai vaikkapa Karibialle uimahousuissa pyörimään?

Jos valtio haluaisi tukea ihmisten hyvinvointia ja samalla ottaa näyttävästi kantaa ilmastonmuutokseen, voisi se kustantaa suhteellisen isolle porukalle pitkän ja antoisan junamatkan.

Jos Suomi ostaisi kevään osinkopotilla kolme kuukautta voimassa olevia Interrail Pass -lippuja, 1 282 660 aikuista pääsisi vaihtelemaan maisemia. Tosin kakkosluokassa.

Avokätistä osinkokevättä ajatellessa mieleen putkahtaa sdp:n puheenjohtaja Antti Rinteen lupaus korottaa sadalla eurolla alle 1 400 euroa kuukaudessa tienaavien eläkeläisten eläkkeitä. Tämäkin olisi oiva kohde valtion osinkoeuroille.

”Vappusataisia” saisi summalla huikeat 11 569 600 kappaletta.

Mitäpä jos kuitenkin sijoitettaisiin rahat kansalaisten terveyteen?

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin) nosti kukkakaalipirtelön taannoin kaikkien huulille. Ennen puolustusministeri Niinistön lausuntoa kukkakaalipirtelö oli ollut vain harvojen tiedossa olevaa herkkua.

Mikä estäisi valtiota ostamasta koko rahalla kukkakaalia, mistä valmistettaisiin kansalaisille Niinistön lanseeraamaa naminamia? Reilulla 1,1 miljardilla eurolla voisi ostaa 330 miljoonaa kiloa kukkakaalia. Siitä saisi tehtyä pirtelön poikineen.