Nokian kurssisyöksy osui torstaina rajusti yhtiön suuriin omistajiin.

”Onhan se kauhea pettymys tietysti. Kolmas neljänneshän oli ihan hyvä, mutta näkymät olivat varmasti kaikille omistajille pettymys”, Solidiumin Antti Mäkinen kommentoi Nokian tulosraporttia iltapäivällä.

Nokian suurin yksittäinen omistaja on valtionyhtiö Solidium 3,65 prosentin osuudella. Eläkejäteillä Ilmarisella ja Varmalla on kummallakin noin prosentin siivut Nokiasta.

Keskiviikon päätöskurssilla Nokian markkina-arvo oli 26,6 miljardia euroa ja Solidiumin omistuksen arvo noin 970 miljoonaa euroa. Pahimmillaan arvo oli torstaina iltapäivällä ollut tänään jopa 230 miljoonaa euroa alempana noin 740 miljoonassa eurossa.

Torstain lopputulos: Nokian kurssi romahti 23,4 prosenttia ja osakkeen arvo sulkeutui 3,62 euroon.

Solidium osti viime vuoden maaliskuussa Nokian osakkeita 844 miljoonalla eurolla. Nokia muodosti hankintojen jälkeen noin 11 prosenttia Solidiumin osakeomistuksista, joiden yhteisarvo oli noin 8,4 miljardia euroa.

Tuolloin toimitusjohtaja Mäkinen luonnehti sijoitusta seuraavasti:

"Nokian vahva markkina-asema ja laaja teknologinen osaaminen ovat erittäin houkuttelevia tekijöitä ja tarjoavat hyvän mahdollisuuden arvonnousuun. Tehtävämme mukaisesti vahvistamme ja vakautamme kotimaista omistajuutta tässä Suomelle hyvin tärkeässä yhtiössä.”

Tämän päivän tulosuutisen ja kurssisyöksyn jälkeen asetelma tuntuu olennaisesti muuttuneen. Potentiaali ei ole ainakaan vielä muuttunut arvonnousuksi.

Mahdollisia muutoksia Solidiumin Nokia-omistuksiin Mäkinen ei halunnut ennakoida.

”Me olemme pitkäaikainen sijoittaja. Emme mieti positioita aamupäivissä, vaan paljon pidemmällä aikahorisontilla.”

Kurssireaktiossa on ylireagoinnin makua, hän arvioi.

”Melkein kaikkiin tuloksiin ovat reaktiot olleet aika voimakkaita tässä. Katsotaan kaikessa rauhassa, mihin se asettuu ja mitä toimenpiteitä yhtiössä tehdään.”

Mitä toimenpiteet voisivat olla?

”En lähde neuvomaan. Siellä on minua parempia henkilöitä miettimään niitä toimenpiteitä.”

LUE MYÖS:

Nokia yllätti

Nokian tulos ylitti ennusteet, mutta negatiivinen tulosvaroitus yllätti. Yhtiö kertoi lisäksi, ettei osinkoa makseta loppuvuodelta.

”Osa aiemmin kertomistamme 5g:n alkuvaiheeseen liittyvistä riskeistä on nyt toteutumassa”, totesi pääjohtaja Rajeev Suri.

Hän puhui myös kannattavuuspaineista Kiinassa, 5g-tuotteisiin liittyvästä korkeasta kustannustasosta ja hintapaineista ensimmäisissä 5g-sopimuksissa.

Aiemmin Nokia odotti menestyvänsä ”ensisijaisten kohdemarkkinoitaan paremmin”, nyt luonnehdinta on ”jokseenkin markkinoiden mukaisesti”. Kilpailu markkinoilla on yhtiön mukaan kiristynyt kun aiemmin Nokia odotti ”kilpailun voivan kiristyä”.

”Tuntuu että tässä on mennyt suurin piirtein kaikki pieleen mikä voi mennä”, arvioi Inderesin Mikael Rautanen.