Valtion omistamissa pörssiyhtiöissä ei tehdä palkkioiden korotuksia kevään yhtiökokouksissa, kertoo elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) Talouselämän haastattelussa. Lintilä vastaa Juha Sipilän hallituksessa valtion omistajaohjauksesta.

–Pysytään vanhassa linjassa, ja siitä on muistutettu yhtiöitä. Viestiä on mennyt yhtiöihin palkitsemisvaliokuntien puheenjohtajien kautta. Ei tule mitään palkkioiden nostoja valtion omistamissa pörssiyhtiöissä, Lintilä sanoo.

Valtion tiukkaa linjaa Lintilä perustelee kiky-sopimuksella.

–Meillä on kiky-sopimus voimassa. Miksi hallitusten palkkioita pitäisi nostaa samaan aikaan kun sairaanhoitajat ovat kikyssä? ministeri kysyy.

Lintilä kertoo uskovansa, että valtionyhtiöiden hallitukset eivät ole kiinnostavia ainoastaan palkkioiden vuoksi, vaan merkittävin tekijä hallitusten jäsenten hankintaan on se, että yhtiöt ovat kiinnostavia.

Valtio ei aio luopua Finnair-enemmistöstä

Valtio omistaa lentoyhtiö Finnairista tällä hetkellä 50,1 prosenttia. Lentoyhtiö on toistellut tarvitsevansa ison kumppanin tulevaisuutensa varmistamiseksi, ja että tämä edellyttäisi myös omistusjärjestelyjä. Tällaiseen valtiolla ei ole haluja, sanoo Lintilä.

–Meillä on hyvin selkeä eduskunnan päätös, että Finnairin omistusosuus on 50,1 prosenttia. Ei ole menossa mitään toimia, joilla valtion osuus tipahtaisi sen alle.

–Ymmärrän, että maailmalla mennään lentoliikenteessä erittäin isoihin konsortioihin. Ei kuitenkaan voi olla niin, että Finnairilla on vain suunnitelma A, jossa valtio antaisi valtuudet tiputtaa omistusosuuden vaikka nollaan. Finnairilla täytyy olla myös suunnitelma B, ja kyllä heillä onkin, Lintilä jatkaa.