Valtiovarainministeriön kansliapäällikkö, valtiosihteeri Martti Hetemäki kertoo käyneensä epävirallisia virkamiestason keskusteluja Euroopan komission kanssa soten notifikaatiosta. Hetemäen mukaan komission taholta on toivottu, ettei Suomi tekisi notifikaatiota.

–Kuten pääministeri totesi, käymissäni virkamiestason epävirallisissa keskusteluissa, komission taholta on toivottu, ettei Suomi tekisi notifikaatiota. Valtiontukiasioissa epävirallinen käsittely on tavanomainen ja tehokas menettely, Hetemäki kirjoittaa Twitterissä.

Pääministeri Juha Sipilää (kesk.) on syytetty eduskunnan harhaanjohtamisesta sen jälkeen, kun Helsingin Sanomat kertoi keskiviikkona, että Sipilän eduskunnalle ilmoittama peruste sote-notifikaation tekemättä jättämiselle ei ehkä pidäkään paikkaansa. Helsingin Sanomien komission kilpailuosastolta saaman tiedon mukaan ”komissio tarkastelee kaikki valtiontukinotifikaatiot, jotka se saa jäsenvaltioilta”, mutta on jokaisen jäsenvaltion vastuulla, tekeekö se notifioinnin vai ei.

Komissiosta sanottiin lehdelle myös, että on jokaisen jäsenvaltion vastuulla, tekeekö se notifioinnin vai ei. Helsingin Sanomien siteeraama ”eräs asiaa tunteva virkamies” sanoo lisäksi, ettei komissio koskaan suosittele notifioinnin tekemättä jättämistä. Saman virkamiehen mukaan komissio on kertonut epävirallisesti suomalaisille virkamiehille, että saadun tiedon perusteella se ei todennäköisesti aloittaisi oma-aloitteisesti valtiontukiselvitystä.

–Jos me olisimme niin jääräpäisiä Suomessa, että kaikesta huolimatta jättäisimme virallisen notifikaation, totta kai komissio sen käsittelisi, Sipilä sanoi eilen torstaina eduskunnan kyselytunnilla.

Notifioinnilla selvitetään EU:n kanta siihen, annetaanko jollekin toimijalle EU:ssa kiellettyä valtion tukea kilpailluilla markkinoilla.

Perustuslakivaliokunta katsoi lausunnossaan, että sosiaali- ja terveysvaliokunnan on painavista valtiosääntöoikeudellisista syistä tarkkaan selvitettävä, voidaanko ehdotettua valinnanvapausjärjestelmää pitää sisällöltään notifiointia edellyttävänä.

–Sosiaali- ja terveysvaliokunnan on tarvittaessa muutettava valinnanvapausjärjestelmää siten, että oikeudellinen epävarmuus valtiontukisääntelyn soveltuvuudesta poistuu, perustuslakivaliokunta sanoi.

Lue myös:

Oppositio grillasi Sipilää sote-notifikaatiosta: ”Rehellisyyden sijaan annetaan harhaanjohtavaa tietoa”

”Voi olla totinen paikka hallitukselle” – HS: Juha Sipilän sote-väite ei ehkä pidäkään paikkaansa

Taas uusi hämmennys sotesta – Petteri Orpo: ”Yhtään euroa ei lähetetä, ennen kuin lait on hyväksytty tässä talossa”