Sekä valtiotieteiden tohtori Göran Djupsund että RKP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Anders Adlercreutz vaativat maakuntavaalien siirtämistä. Djupsundin mukaan ajatus vaaleista voitaisiin kuopata kokonaan.

–Jos halu olisi säilyttää kunniasta enemmän kuin rippeet niin vaaleja ei ylipäätänsä järjestetä ja maakuntamalli kuopataan sote-mallin viereen, hän kirjoittaa Twitterissä.

Perjantaina selvisi, että eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta ei ehdi käsitellä hallituksen esitystä ennen juhannusta. Tämä tarkoittaa todennäköisesti sitä, että sotesta päästään äänestämään aikaisintaan heinäkuun alkupuolella. Tästä huolimatta hallitus pysyy kannassaan, jonka mukaan vaalit järjestetään lokakuussa 2018.

Oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen on asettanut eduskunnan sote-äänestyksen ehdottomaksi takarajaksi aikaisemmin heinäkuun alun, jotta maakuntavaalit voidaan järjestää jo lokakuussa. Perjantaina Jääskeläinen kuitenkin kommentoi Lännen Medialle, että asia ei ole niin päivän päälle ja vaalien järjestämiseen tarvitaan nyt ”luova ratkaisu”.

Djupsund ei pidä tätä hyvänä ajatuksena.

–Jokin korkeampi taho varjelkoon meitä tämän hallituksen ”luovilta ratkaisuilta”. Keskustalta ei löydy maalaisjärkeä joten urbaanin kokoomuksen olisi puhallettava peli poikki, hän kommentoi.

Anders Adlercreutz muistuttaa, että kyseessä on itsenäisen Suomen historiaan suurin uudistus.

–Hallituksen uskottavuus ei enää kestä tätä härskiä valtapeliä. Lainvalmistelun ja demokratian keskeisiä periaatteita ei voi loputtomasti peukaloida ilman, että sillä on kauaskantoisia seuraamuksia. Sote-uudistus ansaitsee ja vaatii kunnollisen käsittelyn - ja vaalit demokratiaa kunnioittavan aikataulun, hän sanoo tiedotteessaan.

Sote-uudistuksen nauttima tuki on eduskunnassa tällä hetkellä äärimmäisen pieni. Tämä on Adlercreutzin mukaan yksi syy siihen, että pääministeripuolue keskusta nyt kynsin hampain yrittää pitää kiinni alkuperäisestä vaaliaikataulusta.

–Venetsian komission ja ETYJ:in linjaukset edellyttävät, että keskeisiin vaalilakeihin ei kosketa alle vuosi ennen vaaleja. Hallitus on ohittanut nämä linjaukset, vaikka Suomi itse tähän asti on edellyttänyt muiden maiden noudattavan niitä. Nyt saa riittää: sote-politikoinnissa on tullut hyvän maun ja kohtuullisuuden rajat vastaan. Maakuntavaaleja on siirrettävä, hän vaatii.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson vaati jo perjantaina maakuntavaalien lykkäämistä. Anderssonin mukaan aikataulu on mahdoton ja vaarantaa demokratian toteutumisen.

– Maan poliittisen johdon on korkea aika kantaa vastuunsa ja viheltää tämä sote-sekoilu poikki. Eduskunta ei ehdi kunnolla perehtyä vuosikymmenen tärkeimpään uudistukseen aikataulupaineista johtuen ja nyt ollaan jo keksimässä "luovia ratkaisuja" vaalien pitämiseksi vastoin demokratian pelisääntöjä. Nyt ollaan siinä pisteessä, että maakuntavaalien pitäminen lokakuussa ei enää näillä aikatauluilla täytä kansainvälisiä suosituksia. ”Luovia ratkaisuja” vaaliasioissa harjoitetaan jossakin aivan muualla kuin demokraattisissa oikeusvaltioissa. Ainoa kestävä ratkaisu on vaalien siirtäminen, hän sanoi tiedotteessaan.

Hallituksen 105 kansanedustajan enemmistö eduskunnassa on supistumassa jälleen yhdellä, kun Paavo Väyrynen ilmoitti palaavansa kesäkuussa kansanedustajaksi. Väyrynen eroaa keskustasta ja ryhmittyy omaksi ryhmäkseen, joten pääministeripuolue menettää Väyrysen tieltä väistyvän Mikko Kärnän tuen eduskunnan äänestyksissä.

Erityisen keskeistä tämä on juurikin sote- ja maakuntauudistuksessa, sillä hallitukselle jäävistä 104 kansanedustajasta puhemies Paula Risikko (kok.) ei osallistu äänestyksiin, ja kokoomuksen Elina Lepomäki on ilmoittanut äänestävänsä sote- ja maakuntauudistusta vastaan. Kokoomuksesta hiljattain eronnut kansanedustaja Harry Harkimo sanoi viikonloppuna, että hänen on yhä vaikeampaa kuvitella äänestävänsä sote-uudistuksen puolesta eduskunnassa.

Lisää aiheesta:

Politiikan tutkija: Uskaltaako kokoomus oikeasti mennä tällaisella sote-mallilla eduskuntavaaleihin?”

Kiuru STT:lle: Sote-aikataulu pettää juhannuksen yli – Li Andersson: Vaalien siirtäminen välttämätöntä

Sari Essayah vihjasi sote-kannastaan: ”Suomen ykkössijaa ei kannata kiireessä heikentää”

Ministeriltä sote-kysymys kansanedustajille: ”Kumpi on parempi vaihtoehto?”