Valtiotieteen tohtori, historioitsija Jukka Tarkka ja valtio-opin emeritusprofessori Heikki Paloheimo arvioivat keskustan aseman meneillään olevissa hallitusneuvotteluissa vahvaksi.

”Keskusta pohtii nyt sitä, missä vaihtoehdossa sen kannatuksen kasvattamiselle löytyy eniten kovaa maata jalkojen alle. Nyt menossa olevissa hallitusneuvotteluissa keskustan neuvotteluasema on vahva. Kun Antti Rinne lähes pyytämällä pyysi keskustaa tulemaan mukaan, sdp joutuu myöntymään pitkälle keskustan asettamiin vaatimuksiin, ja neuvottelujen loppuun asti keskustan kannattaa julistaa ulospäin, ettei tästä taida tulla mitään”, Paloheimo kommentoi Facebookissa.

Jukka Tarkka puolestaan ennakoi, että sdp joutuu suostumaan maakuntahallintoon.

”Keskustan pitämiseksi hyvällä mielellä sdp joutuu ehkä suostumaan maakuntahallintoon, mutta muille se tuskin käy”, hän kirjoittaa kotisivuillaan ja Etelä-Suomen Sanomissa julkaistussa kolumnissa.

Heikki Paloheimo sanoo keskustan pohtivan nyt, missä vaihtoehdossa sen kannatuksen kasvattamiselle löytyy eniten kovaa maata jalkojen alle.

”Yhteistyön jatkaminen kokoomuksen kanssa tai oppositioon jääminen on keskustalle riski. Kuluneen 30 vuoden aikana puolue on kokenut suurimmat tappionsa porvarillisissa enemmistöhallituksissa. Oppositiossa keskustalla on riski jäädä kannatuksensa ydinalueilla äänekkäämpää oppositiopolitiikkaa harjoittavan perussuomalaisten jalkoihin. Keskustan kannattajakunta koostuu eri tavoin ajattelevista ryhmistä. Siellä on porvariyhteistyön kannattajia, punamultayhteistyön kannattajia ja yhteistyökumppanien valintaan pragmaattisesti asennoituvia. Suo siellä, vetelä täällä”, hän toteaa.

Lue myös: Nyt tuli varoitus keskustalle ”valtavasta riskistä” – ”Rinteen purkkiin on saatava hilloa”

Jukka Tarkka huomauttaa, että kukaan puoluejohtaja ei "kai koskaan" ole saanut johdettavakseen eduskunnan suurinta puoluetta niin heikolla vaalituloksella ja pienellä eduskuntaryhmällä kuin Antti Rinne.

”Keskusta riensikin lippu puolitangossa hulmuten lohduttamaan vaalitulosta murehtivia sosiaalidemokraatteja. Kohtalotoveria ei jätetä. Molempien puolueiden johdoissa tiedetään, että hallitusvastuu miltei missä tahansa tilanteessa vie kohti vaalitappiota. Nyt nämä kaksi suurtappion kärsinyttä kerjäävät yhdessä vielä lisää sitä samaa, mitä jo nyt saivat”, hän kirjoittaa.

Rinteellä tosin ei Tarkan mukaan ole valinnan varaa, sillä pääministeriksi ryhtyminen hänen tilanteessaan on ”parlamentaarisen peruslogiikan sanelema pakko”.

”Mutta keskusta järjesti melkein hirtehisen teatterikuvaelman osoittaakseen, miten se vastuuntuntoa puhkuen teki poliittisen logiikan vastaisen ja vielä entistäkin kurjempaa kohtaloa enteilevän päätöksen”, hän kuittaa.

Lue lisää:

Antti Rinne hallitusneuvotteluista: ”En ihan ensimmäisenä lähtisi kertomaan julkisuuteen, että meillä on kauhea riita”

Anna-Maja Henriksson ällistyi Sipilän ulostulosta: ”No en minä tiedä – Tuntuu vähän ikävältä”

Juha Sipilä avautui hallitusneuvotteluista – Rinne: ”Kertoo tunnoistaan – kuuluu neuvotteluprosessiin”