Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk) huomauttaa, että käynnissä oleva budjettiriihi on poikkeuksellisen laaja.

Hallituksen pöydällä on paljon muitakin kokonaisuuksia kuin ensi vuoden budjetti. Vanhanen luettelee EU:n elvytyspaketin painopisteet, työllisyysratkaisut sekä kuntien ensi vuoden.

”Näistä kaikista kokonaisuuksista halutaan tulos, ennen kuin mitään lyödään lukkoon”, Vanhanen sanoi Säätytalon portailla ennen toisen päivän neuvotteluja.

”Nämä ovat selvästi laajemmat kuin normaalisti”, Vanhanen sanoi neuvotteluista.

Budjettiriihen sijasta voisi Vanhasen mielestä sanoa, että kyse on yleisemmästä hallituksen neuvottelusta, jossa käsitellään syksyä ja koko ensi vuotta koskevia isoja politiikkakokonaisuuksia.

Vanhasen mukaan suunnitelmat on tehtävä niiden tietojen ja arvioiden varassa, joita nyt on saatavilla. Hän huomauttaa, että viime päivien ennusteet näyttävät yhdensuuntaisilta.

”Niille kaikille yhteistä on arvio siitä, että maailmalla pandemia saadaan hallintaan ensi vuoden kuluessa. Sen pohjalta maailman talouteen on ennustettu ensi vuodelle hämmästyttävänkin kovaa kasvua. Kyse on siitä, pääsemmekö me siihen mukaan. En välttämättä aivan yhtä optimistinen, kun katsoo, millä tavalla epidemia ympäri Eurooppa ja maailmassa tällä hetkellä leviää”, Vanhanen sanoi.

Ay-pomo heitti kovan syytöksen

Vanhaselta kysyttiin myös toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n puheenjohtajan Antti Palolan aamuisesta yt-kommentista, joka on herättänyt huomiota. Palola tviittasi aamulla viimeaikaisista yt-uutisista, joista suurimmat ovat tulleet Nesteeltä ja UPM:ltä.

Palola epäili viimeaikaisten uutisten olevan osa ”elinkeinoelämän ja niiden järjestöjen ulkoparlamentaarista oppositiopolitiikkaa pääministeri Sanna Marinin hallitusta vastaan”.

”Joka yrityksessä jokainen sulkeminen on äärimmäisen pitkän harkinnan tulosta”, Vanhanen vastasi, kun häneltä kysyttiin Palolan arviosta.

Vanhanen huomautti olleensa aikanaan pitkään Nesteen ja Fortumin hallintoneuvostossa ja tietävänsä, että pienen jalostamon tulevaisuus on ollut pitkään pohdinnan alla.

”En kerta kaikkiaan jaksa uskoa, että esimerkiksi valtionyhtiö Nesteen kohdalla tällaisesta tausta-arviosta olisi kyse”, Vanhanen sanoi.

Palola pahoitteli puheitaan nopeasti.

Eilen maanantaina Neste ilmoitti suurista yt-neuvotteluista. Yhtiö harkitsee Naantalin jalostamon sulkemista. Aiemmin UPM ilmoitti suunnittelevansa Jämsän Kaipolan paperitehtaan sulkemista vuoden loppuun mennessä.

LUE MYÖS: