Tallimääräykset ovat yhä autourheilun arkea, vaikka valtaosa yleisöstä suhtautuu niihin nuivasti. Sotshin F1-kisassa nähtiin surullinen episodi, kun Valtteri Bottas joutui päästämään Lewis Hamiltonin edelleen voittajaksi.

Bottas oli ajanut paalupaikalle. Hän dominoi kisaakin, kunnes Mercedekseltä kerrottiin radioviestissä, että renkaassa oli rakkula ja Hamilton pitäisi päästää edelle.

Bottas teki työtä käskettyä. Lopussa hän uteli, että voisiko järjestystä vielä vaihtaa, mutta pyyntöön ei suostuttu.

– Valtteri, Toto tässä. Todella vaikea päivä meille. Keskustellaan tästä kisan jälkeen. Voimme selittää asioita, kommentoi Mercedeksen moottoriurheilujohtaja Toto Wolff radiossa.

Tallimääräys oli looginen päätös. Hamilton taistelee mestaruudesta ja Bottas ei. Harvoja tallimääräys yllätti.

Bottas oli vain hämmästyttävän pettynyt, vaikka yllätyksenä määräys tuskin hänellekään tuli. Pettynyt oli myös Hamilton, joka voittoaan ei todellakaan tuuletellut.

– Valtteri oli todellinen herrasmies päästäessään minut ohi. Valtteri olisi ansainnut voiton, mutta tänään tämä oli todellista tiimityötä, Hamilton sai sanottua F1:n haastattelussa.

Mercedes voitti helposti, mutta päivä oli muuten hankala.

– Vaikea päivä. Hyvä tulos meille tiiminä, mutta henkilökohtaisesti, kuten kaikki näkivätkin, oli päivä varsin vaikea. Lewis taistelee maailmanmestaruudesta, joten meillä on olemassa aina suunnitelma, Bottas sanoi.

Mercedes dominoi Sotshin kisaviikonloppua täysin. Ferrarin Sebastian Vettelillä ei ollut mitään jakoa sen jälkeen, kun Hamilton paineli hänestä varikkopysähdyksen jälkeen ohi. Mercedeksen ja Ferrarin nopeusero oli hämmästyttävän suuri.

Palkintopallilla nähtiin kolme pettynyttä kuljettajaa. Hamilton ei olisi halunnut voittaa tallimääräyksellä ja Bottas katsoi kokeneensa oikeusmurhan. Kolmanneksi ajanutta Vetteliä pänni selvä tappio, jonka myötä alkaa näyttää vääjäämättä siltä, että hän on häviämässä mestaruuden.

Palkintoseremonioissa luontaista hymyä irtosikin vain presidentti Vladimir Putinilta. Hän teki sikäli historiaa, että jakoi palkinnon vain Hamiltonille, kun aiemmissa neljässä Sotshin kisoissa hän oli jakanut palkinnon sekä voittaneelle kuljettajalle että voittaneen valmistajan edustajalle.

Kimi Räikkönen oli kisassa neljäs. Hän menetti asemiaan, kun Ferrari ei ottanut häntä heti varikolle, mutta ajamalla hänellä ei olisi ollut jakoa palkintosijalle.

Kausi jatkuu ensi viikonloppuna Japanin Suzukassa. Hamilton johtaa Vetteliä massiivisella 50 pisteen erolla ja Mercedeskin on valmistajien pisteissä 53 pistettä Ferraria edellä.

Sotshin F1-kisan tulokset: 1. Lewis Hamilton Mercedes 2. Valtteri Bottas Mercedes +2,5 3. Sebastian Vettel Ferrari +7,4 4. Kimi Räikkönen Ferrari +16,5 5. Max Verstappen Red Bull +31,0 6. Daniel Ricciardo Red Bull +80,4 7. Charles Leclerc Sauber + 98,3 8. Kevin Magnussen Haas +1 kierros 9. Esteban Ocon Force India +1 kierros 10. Sergio Perez Force India +1 kierros

Formula ykkösten pistetilanne: 1. Lewis Hamilton Mercedes 306 2. Sebastian Vettel Ferrari 256 3. Valtteri Bottas Mercedes 189 4. Kimi Räikkönen Ferrari 186 5. Max Verstappen Red Bull 158 6. Daniel Ricciardo Red Bull 134 7. Kevin Magnussen Haas 53 8. Nico Hülkenberg Renault 53 9. Fernando Alonso McLaren 50 10. Sergio Perez Force India 47 11. Esteban Ocon Force India 47 12. Carlos Sainz Renault 38