Formula ykkösten kausi 2018 on ollut suomalaisittain aika lailla pettymys. Vaikka kaksi suomalaista ajaa kärkitalleissa, on 20 kisasta vain yksi päättynyt suomalaisvoittoon Kimi Räikkösen voitettua lokakuun lopulla Austinissa.

Viime vuonna kolme kisaa voittaneelta Valtteri Bottakselta odotettiin enemmän. On merkittävä pettymys, ettei Bottas ole voittanut tänä vuonna yhtään kisaa.

Tietysti Sotshin kisan voitto olisi kuulunut Bottakselle. Mercedes pakotti hänet päästämään Lewis Hamiltonin kuitenkin edelleen.

Bottaksella on riittänyt epäonneakin. Brasilian GP:ssä hän jäi viidenneksi, koska moottorista ei voinut ottaa kaikkia tehoja irti. Aiempien moottoriongelmien ja moottorikiintiön täyttymisen Bottas oli joutunut ajamaan vanhalla moottorilla, jonka käyttöikä alkoi olla lopuillaan.

Mercedes varmisti Brasiliassa merkkimestaruutensa. Bottas on tuonut tallille tällä kaudella 237 pistettä. Kunnia tiimityöstä kuuluu myös hänelle.

Suomalaiset eivät ole juhlineet Formula ykkösissä merkkimestaruuksia kovinkaan usein. Mika Häkkinen voitti merkkimestaruuden McLarenilla 1998 ja Mika Salo Ferrarilla 1999. Kimi Räikkönen oli voittamassa merkkimestaruutta Ferrarilla 2007 ja 2008.

Bottas oli voittamassa merkkimestaruutta nyt toista kertaa peräkkäin. Hän nousi suomalaisten tilastossa jaetulle kärkipaikalle Räikkösen kanssa.

Mercedes pystyi voittamaan viidennen perättäisen tuplamestaruutensa toisena tallina. Ferrari pystyi vastaavaan 2000-04.

Bottas on saanut paljon kiitosta hyvästä tiimityöstä. Se ei silti takaa, että hän voisi jatkaa tallissa 2020, kun nykyinen sopimus päättyy. Ensi kauden alku näyttää aika vahvasti Bottaksen urakehityksen suunnan.

Sitä ennen Bottas voi taistella voitosta myös marraskuun viimeisenä viikonloppuna Abu Dhabissa. Siellä hän voitti viime vuonna.