New York Islandersin halliruletti kuuluu kuumiin puheenaiheisiin jääkiekon NHL:ssä. Tälläkin kaudella seura on tehnyt erikoisia ratkaisuja.

Perjantaina Islanders ja Carolina Hurricanes avasivat Stanley Cupin pudotuspelien toisen kierroksen ottelusarjan Brooklynissä, Barclays Centerissä. Isles ei ollut pelannut hallissa kotiottelua yli kahteen kuukauteen.

Runkosarjan lopussa ja pudotuspelien avauskierroksella Islanders isännöi kotipelinsä Long Islandilla. Pelipaikkana oli legendaarinen Nassau Veterans Memorial Coliseum, joka tottelee nykyisin nimeä NYCB Live.

– Runkosarjassa kun pelattiin Long Islandilla, halli oli aina täynnä, ja oli paljon fiilistä, Islanders-hyökkääjä Valtteri Filppula sanoi perjantaina Brooklynissä.

– Pleijareissa on toki hyvä fiilis täälläkin. Kivaa, kun fanit pitivät hyvin ääntä. Ollaan totuttu tähän halliin, pelattiinhan runkosarjasta puolet täällä.

Hurricanes-sarjan alla Islanders teki yhden erikoisista vedoistaan. Seura majoitti kotijoukkueen hotelliin Brooklyniin. Se sopii hyvin Filppulalle, joka muiden pelaajien tavoin asuu Long Islandilla, noin 50 kilometrin päässä.

– Olisi aika pitkät reissut, jos joka peliin pitäisi matkustaa. Siinä mielessä on toimiva vaihtoehto, että asutaan hotellissa. Mutta totta kai sitä olisi mielellään kotona, kun on kotipelitkin.

Kovan linjan Islanders-fanit eivät ole ottaneet Barclays Centeriä missään vaiheessa omakseen. Perjantaina hilpeyttä herättivät kotijoukkueen kannattajat, jotka heiluttivat kylttejä tekstillä ”This arena sucks” (tämä areena on syvältä). NHL-päättäjät eivät hyväksy NYCB Liveä vakituiseksi kotihalliksi. Long Islandille onkin aivan uusi pytinki suunnitteilla.

Jään laatu on NHL:ssä yleinen ongelma. Barclays Centerissä on viime aikoina nähty lähinnä Brooklyn Netsin NBA-koripallo-otteluita, ja jää aiheutti molemmille joukkueille ilmiselviä vaikeuksia perjantain otatuksessa.

– No, vähän pomppuja tuli tietenkin. Kun täällä on ollut koriskenttä, ja nyt oli ensimmäinen peli, voi olla, että se vaikutti jään kuntoon. Nyt kun koris on loppunut, eivätköhän ne jäätkin ole kohta paremmat.

Jään syytä tai ei, Islanders oli perjantaina kaukana parhaastaan. Hurricanes voitti jatkoajalla 1-0. Filppula kokee, että parantamisen varaa löytyy.

– Varsinkin hyökkäyssiniviivalla meille tuli paljon kiekonmenetyksiä. Sellaisia ei meille normaalisti tule, Filppula totesi.

Barclays Center julistettiin loppuunmyydyksi, ja yleisömääräksi ilmoitettiin 15 795. Kaikki lipunhaltijat eivät olleet kuitenkaan paikalla, sillä varsinkin kalliilla laitakatsomopaikoilla irvisti tyhjiä penkkirivejä. Tunnelmasta ei ollut kiinni: Brooklynissä on tuskin koettu yhtä huumaavaa yleisön jylyä kolmeen vuoteen, sitten viime playoff-pelien.

Filppula nostaa rehdisti hattua Carolina Hurricanesin suomalaisille taitoniekoille. Nuoret hurjat, Sebastian Aho ja Teuvo Teräväinen, jäivät perjantaina pisteittä.

– Hyviä pelaajia, taitavia jätkiä. Ovat molemmat pelanneet hienon kauden. Itse pelissä ei voi oikein yksittäisiä vastustajia seurata. Tulee keskityttyä omiin hommiin. Mutta varsinkin kun tuota edellistä sarjaa katsoi, niin hyvin he ovat onnistuneet pleijareissakin.

Stanley Cupin pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Carolina pudotti mestarijoukkue Washington Capitalsin. ”Game sevenin” jälkeen ehti kulua vain vajaat kaksi vuorokautta, kun Canes jo voitti seuraavan sarjan avauksen Brooklynissä.

– Tasainen pelihän se oli. Kummallakin oli omat paikkansa, ja heille riitti, kun tekivät lopuksi yhden maalin. Hyvä, normaali pleijaripeli. Luulen kyllä, että pystymme parempaankin.

Filppula ja Leo Komarov pelasivat Islandersin kolmosketjussa Anthony Beauvillier’n kanssa ja pystyivät pitämään aina vastustajansa nollilla. Kovaa komentoa Filppula, Komarov ja kumppanit pitivät jo pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Pittsburgh Penguinsin nimivahva NHL-ryhmä (Sidney Crosby, Jevgeni Malkin) kaatui suoraan neljässä ottelussa.

– Kyllä se vähän yllätys oli, että sarja meni poikki suoraan neljässä pelissä. En ehkä ennen sarjaa olisi sitä uskonut.

– Pelattiin kuitenkin Pittsburghia, niin kuin kaikkia muitakin, vastaan hyvin runkosarjassa. Siinä mielessä oli uskoa, että meillä on mahdollisuudet pelata hyvin ja pärjätä.

Supertähti ja monimestari Sidney Crosby sai neljässä ottelussa vain yhden syöttöpisteen. Malkin kasasi sentään tehot 1+2.

– Kyllä vastus kova oli. Saatiin kuitenkin kaikki pelit hyvin käännettyä. Jos he tekivät maalin, meiltä tuli heti tasoitus. Ja useita kertoja tehtiin nopeita johtomaalejakin. Ehkä se sitten vei heiltä voimia, Filppula pohti.

Islandersin ja Hurricanesin välisen ottelusarjan toinen kamppailu käydään Brooklynissä sunnuntaina.

Haastattelu: Pasi Tuominen, Brooklyn, New York