Kokoomuslainen kaupunginvaltuutettu, kansanedustaja Wille Rydman näkee Helsingin Guggenheim-hankkeen rahoitussuunnitelmissa useita erikoisuuksia.

Hän kertoo julkisessa Facebook-kirjoituksessaan löytäneensä Guggenheim-papereista seikkoja, ”jotka on syytä nostaa esille, kun niihin ei toistaiseksi näy kiinnitetyn huomiota”. Uudessa esityksessä kaupunki sitoutuu kustantamaan museon varsinaisista rakennuskustannuksista enintään 80 miljoonaa euroa. Rydman korostaa, että tämä koskee siis vain rakentamisvaihetta.

– Sen lisäksi esityksessä kaupunki TAKAA Guggenheim-tukisäätiön ottaman LAINAN, jossa kaupungin takausvastuu olisi ”enintään 35,5 miljoonaa euroa”. Tämä laina on siis tarkoitus maksaa takaisin yksityisin varoin, mutta ilmeisesti tämän verran yksityistä rahoitusta edelleen puuttuu. Korkeintaan on sitoumuksia vastata tulevan lainan takaisinmaksusta, Rydman kirjoittaa.

Kyseinen 35 miljoonan euron laina, jonka ottaisi perustettava kiinteistöyhtiö, on osa 66 miljoonan euron summaa, jonka Guggenheim Helsingin Tukisäätiö ilmoittaa keränneensä yksityisiltä rahoittajilta.

Rydmanin mielestä kaupungin takausvastuu on asia, josta ”herääkin sitten lisäkysymyksiä”.

– Jos Guggenheim-tukisäätiö ei kykenekään suoriutumaan ottamastaan lainasta – eli jos luvatun yksityisen rahoituksen keräämisessä tuleekin ongelmia – takausvastuussa on Helsingin kaupunki ja helsinkiläinen veronmaksaja, hän kirjoittaa pitäen veronmaksajien takausvastuun realisoitumista suhteellisen mahdollisena.

Lue tästä Guggenheim-säätiön vastaus huoleen lainan takauksesta.

Erikoista on Rydmanin mukaan myös se, että ”Guggenheim-tukisäätiön lainan takaisinmaksu on tarkoitus toteuttaa siten, että Guggenheim-tukisäätiö maksaa vuosittain 1,65 miljoonan euron vuokraa [kaupungin kiinteistöyhtiölle]”.

– Vuokran suuruus on määritetty vastaamaan tulevia lainanhoito- ja lyhennyskuluja. Siis hetkinen? Museo rakennetaan pääsääntöisesti kaupungin rahoilla. Tukisäätiön ottaman lainankin takaa veronmaksaja. Lisäksi lainan lyhennykset ja korot – siis osa investoinnista – on verhottu "vuokraksi". Käytännössä siis tukisäätiö ei ilmeisesti maksaisi LAINKAAN vuokraa kaupungille, vaan se ”vuokra”, jota tukisäätiö maksaa, menisi tosiasiallisesti siis vain investointiin otetun lainan maksuun, Rydman ihmettelee.

Myös Vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu Paavo Arhinmäki huomautti aiemmin kaupungin menettämistä vuokratuloista.

Lue myös: Arhinmäen Guggenheim-laskelma: Julkista rahaa tarvitaankin 98 + 112 miljoonaa

Rydman huomauttaa, että Guggenheimin emosäätiön kanssa tehtävä sopimus olisi 20-vuotinen.

– Tuohon mennessä helsinkiläisen veronmaksajan takaama laina ei ole kokonaisuudessaan maksettu takaisin edes siinä tapauksessa, että rahoitussitoumuksista on pidetty kiinni, hän kirjoittaa.

Guggenheim Helsingin Tukisäätiön alustavissa laskelmissa todetaankin, että ”lainan alkupääoma on 35 miljoonaa euroa ja sitä on jäljellä vuosittaisten lyhennysten jälkeen 20 vuoden päästä 9 miljoonaa euroa tietyin oletuksin”. Lainan korko-oletus on 1,5 prosenttia.

– Ja tässä tulee taas mukaan jekku: 20 vuoden jälkeen emosäätiön kanssa on tehtävä uusi sopimus. Sen ehdot voivat tietysti olla ihan mitä vain. Ja jos sopimusta ei synny, loppuu ilmeisesti myös tukisäätiön lainanmaksu, sillä vain ”MIKÄLI museotoiminta jatkuu, tulee Guggenheim Helsingin Tukisäätiö jatkamaan lainan lyhennystä ja lainan hoito- ja korkokuluja vastaavaa vuokran maksamista kiinteistöosakeyhtiölle”. Eli kääntäen: jos Helsinki EI 20 vuoden kuluttua suostu Guggenheimin uusiin sopimusehtoihin, realisoituu veronmaksajan lainantakausvastuu jälleen, Rydman kirjoittaa.

Guggenheim Helsingin Tukisäätiö on vastannut Rydmanin kirjoitukseen Facebookissa. Tukiyhdistyksen vastakannanotto näkyy alla.

Lue myös: Guggenheim-säätiö vastaa kritiikkiin erikoisuuksista: ”Laina maksetaan riippumatta kävijämääristä”

Lue lisää uudesta Guggenheim-käänteestä:

Tässä on uusi ihmetelty Guggenheim-ehdotus: Kaupunki antaisi 80 miljoonaa €

”Suoraan sanottuna kohtuutonta, suurin hyötyjä ei maksa”

Guggenheim-säätiö julkaisi listan yksityisistä rahoittajista: Heiltä tulisi 66 milj. €

Osan Guggenheimin ”yksityisestä rahoituksesta” maksavatkin valtionyhtiöt – summia ei kerrota

Kansanedustaja pöyristyi Finavian piilottelusta – ”Valtionyhtiöiden Guggenheim-sijoitukset estettävä”