Helsingin kaupungin rakennusvirastoa valvovan yleisten töiden lautakunnan puheenjohtaja Terhi Koulumies (kok.) kertoo selvittäneensä, voiko kuka tahansa pystyttää kaupungin keskustaan leirimäisen rakennelman ”noin vain”. Hän viittaa Puheenvuoron blogissaan Helsingin ydinkeskustassa käynnissä oleviin turvapaikanhakijoiden mielenosoituksiin ja niiden vastamielenosoituksiin.

–Lähkökohta on, että leiriytyminen on kielletty Helsingissä kaupunkialueella. Pääkaupungin asianmukainen leirintäalue sijaitsee Rastilassa. Tässä meneillään olevassa mielenosoituksessa on jo mielestäni selviä leirimäisiä piirteitä, siellä on patjoja ja ruokahuoltoa. Hämmästelinkin sitä, voiko kuka tahansa pystyttää kaupungin keskustaan leirimäisen rakennelman noin vain. Niinpä selvitin asiaa ja kuulemma periaatteessa kyllä, Koulumies kertoo.

–Siihen vaaditaan, että kyseessä on mielenilmaus. Eli sinne omaan rakennelmaan kannattaa liittää vaikka kyltti mielenilmauksen tueksi. Mielenilmauksen pitää tietenkin olla asiallinen ja lainmukainen. Mielenilmauspaikalla ei saa yöpyä tai se katsotaan leiriytymiseksi. Paikalta ei saa poistua ja jättää mielenosoituleiriä tyhjäksi, tai mielenosoituksen katsotaan päättyneen ja rakennelmat voidaan tulla purkamaan. Siksi kannattaa organisoida mielenosoitusleiri useamman henkilön kesken niin, että paikalla on aina joku, jos muut joutuvat käymään jossain esim. vessassa tai kaupassa, hän jatkaa.

Koulumiehen mielestä on kuitenkin selvää, että kahden kasvavan, keskenään vihamielisen mielenosoituksen pitkittyminen aiheuttaa alueella turvallisuusuhan.

–Riski sille, että jotakin ikävää tapahtuu, kasvaa koko ajan. Ihmettelen myös sitä, miten ison alueen tällaisille mielenosoituksille kaupunki aikoo antaa käyttöön. En saanut lautakunnassa vastausta kysymkseen, mikä olisi virkamiesjohdon mielestä maksimialue mielenosoitusleirille tai että milloin mielenilmauksen pitkittyminen alkaa aiheuttaa kohtuutonta haittaa, hän kirjoittaa.

Hän sanoo yleisten töiden lautakunnan puheenjohtajana olevansa sitä mieltä, että molempien mielenosoittajien leirit täytyy pikaisesti purkaa. Koulumies kertoo myös vedonneensa henkilökohtaisesti rakennusviraston virkamiesjohtoon sekä virkamiehiä johtavaan apulaiskapunginjohtaja Pekka Sauriin (vihr.), että he tekisivät tulkinnan, että mielenosoitusleiristä aiheutuu jo kohtuutonta haittaa ympäristölle ja alueen normaalille käytölle.

–Vetosin, että kaupunki esittäisi poliisille virkapyynnön purkaa molemmat mielenosoitukset. Saamieni tietojen mukaan leirit ovat mielenosoituksen kuluessa kasvaneet kooltaan, sivulliset ovat valittaneet sieltä kulkeutuvasta savusta. Ohikulkijat näyttävät arastelevan ja välttelevän mielenosoittajia ja leiri haittaa katujen ja aukion normaalia käyttöä.

Ylikomisariona työskentelevä kokoomuksen kuntavaaliehdokas Dennis Pasterstein vaati jo aikaisemmin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauria puuttumaan Rautatientorin mielenosoituksiin.

Lue myös:

Ylikomisario: Rautatientorin leirit hajotettava – ”Helsingin keskustassa käynnissä poikkeuksellinen näytelmä”

Amnestyn haukut Suomelle puhuttivat eduskunnassa – Ministeri Risikko tapasi Helsingin keskustaan leiriytyneitä turvapaikanhakijoita