Vankilavirkailijain Liitto ottaa tyrmistyneenä kantaa Rikosseuraamuslaitoksen julkiseen väitteeseen joidenkin vanginvartijoiden ja rikollisjärjestö United Brotherhoodin yhteydestä.

Torstaina uutisoitiin Rikosseuraamuslaitoksen epäilevän, että vankilahenkilökunta toimittaisi UB-rikollisjärjestön vangeille kiellettyjä tavaroita vankilaan. Järjestö pakottaa esimerkiksi kiristämällä myös ulkopuolisia vankeja ja vankien läheisiä salakuljettamaan tavaraa vankiloihin, Aamulehti kertoi torstaina.

Vankilavirkailijain liitto pitää julkisia syytöksiä koko henkilöstön mustamaalaamisena.

”Syyte on keskushallinnolta järkyttävä! Missään tapauksessa ei voida syyttää koko vankiloiden henkilökuntaa, jos kyse on parista yksittäisestä tapauksesta”, Vankilavirkailijain liiton puheenjohtaja Antti Santamäki sanoo tiedotteessa.

Mikäli tiedot kiellettyjen tavaroiden toimittamisesta pitävät paikkansa, on tilanne todella valitettava, liitto toteaa.

”On kuitenkin tyrmistyttävää, että julkisuuteen kerrotaan keskeneräisistä asioista – asioista joista ei ole edes varmuutta.”

Vankilavirkailijain liitto kertoo pitäneensä keväästä asti esillä, että uhkaaminen, väkivalta ja painostus ovat lisääntyneet UB:n taholta. Vanginvartijoihin on joissain tapauksissa kohdistunut väkivaltaa ja painostusta myös vankiloiden ulkopuolella. Vielä toukokuussa hallinto kielsi asian julkisuudessa.

Liiton mukaan väkivalta ja painostaminen vankiloissa pitää saada loppumaan.

”Vankien toiminta-ajan lisääminen ei auta tässä asiassa. JR-vangit eli järjestäytyneen rikollisuuden vangit pitää saada sijoitettua omille osastoille sekä tiukempaan valvontaan. Tähän työhön tarvitaan lisää henkilökuntaa”, liitto vetoaa.

Keskusrikospoliisi kertoi tällä viikolla laajasta United Brotherhoodiin kohdistuneesta operaatiosta, jonka yhteydessä suoritettiin etsintöjä myös kolmessa vankilassa. Lisäksi Poliisihallitus hakee United Brotherhoodin lakkauttamista oikeudelta.

LUE LISÄÄ:

Jättioperaatio: Poliisi iski United Brotherhoodin tiloihin 9 kaupungissa – ja toimintaan useissa vankiloissa

Poliisi nosti kanteen: United Brotherhood lakkautettava