Cheek-kommentillaan kohun aiheuttanut kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki (vas.) luovutti vuonna 2011 arvokkaan Suomi-palkinnon levy-yhtiö Monspille, jonka rap-artistit ovat tehneet vaalityötä vasemmiston puolesta. Asian nostaa esiin Ilta-Sanomat.

Suomi-palkitut valitsee palkintoraati, jota johtaa kulttuuriministeri. Vuonna 2011 raati perusteli Monspin palkitsemista sillä, että ”tämän hetken yhteiskunnallisesti kantaaottavinta, muodoiltaan avantgardistisinta ja kansallisesti omaleimaisinta populaarimusiikkia on suomalainen rap”, jonka merkittävä julkaisija Monsp on. Monsp sai muiden palkittujen tavoin 30 500 euroa.

Vuotta myöhemmin eli 2012 Arhinmäki kuvaili Suomi-palkintoa kulttuuriministerin ”omaksi” palkinnoksi.

–Toisin kuin eri taiteenalojen edustajille myönnetyt valtionpalkinnot, Suomi-palkinto on niin sanotusti ministerin oma palkinto, hän sanoi ministeriön tiedotteessa.

Ilta-Sanomat kertoo, että useat Monspin artistit ovat ottaneet osaa vasemmistoliiton vaalityöhön esiintymällä Vasemmistonuorten vaalibileissä. Lisäksi Notkea Rotta esiintyi Arhinmäen omassa vaalitilaisuudessa keväällä 2011.