”En voinut pahimmissa painajaisissanikaan kuvitella, että joutuisin kokemaan jotain tällaista.”

Näin sanoo Saksan juutalaisten keskusneuvoston puheenjohtaja Dieter Graumann. Graumann pukee sanoiksi pelot, jotka leviävät kesällä 2014 eurooppalaisissa juutalaisyhteisöissä.

Antisemitismin eli juutalaisvastaisuuden uusi nousu huolestuttaa etenkin Ranskassa, jossa asuu noin 500 000 juutalaista, sekä holokaustin taakkaa kantavassa Saksassa. Vihan sytykkeenä on Gazan konflikti ja juutalaisvaltio Israelin hyökkäys Palestiinaan, mutta Euroopan juutalaisyhteisöjen mukaan viha ei rajaudu israelilaisiin.

– Jos ihmiset saksalaisilla kaduilla huutavat, että juutalaiset tulee kaasuttaa kuoliaaksi, polttaa ja murhata, kyse ei varmasti ole Gazasta ja Israelin politiikasta. Kyse on antisemitismin hirvittävimmästä muodosta, sanoo Graumann järjestönsä verkkosivuilla.

– He eivät huuda ”kuolema israelilaisille”, vaan ”kuolema juutalaisille”, tukee ranskalainen juutalaisjohtaja Roger Cukierman The Guardianin mukaan.

Brittilehti The Guardian kertoo Ranskan juutalaisten keskusjärjestö Crifin tilastoista, joiden mukaan väkivaltaiset hyökkäykset ovat ryöpsähtäneet Gazan konfliktin yllyttyä jälleen taisteluiksi. Kuukauden aikana on hyökätty muun muassa kosher-kauppaan ja kahdeksaan synagogaan – yhteen nelisatapäinen väkijoukko polttopulloin. Huolestuttavinta ovat hyökkääjien ja mielenosoittajien huudot. Crifin mukaan näihin kuuluvat muun muassa ”Kuolema juutalaisille” ja ”viiltäkää juutalaisten kurkut”.

Saksassa berliiniläinen muslimi-imaami vetosi heinäkuussa Allahiin juutalaisten tuhoamiseksi, The Guardian kertoo.

Dieter Graumannin mukaan saksalaiset juutalaiset kysyvät nyt, onko maa enää turvallinen vai täytyykö juutalaisten muuttaa maasta.

– Sitä emme ole kuulleet vuosiin, mutta nyt Saksan juutalaiset esittävät sen kysymyksen jälleen.

Gazan konfliktin kärjistymiset näkyvät aina antisemitismin ryöpsähdyksinä Euroopassakin. Graumannin mukaan juutalaisviha on kuitenkin syvemmällä ja elää vahvana etenkin Euroopan muslimien keskuudessa.

– Juutalaisuutta käytetään haukkumasanana saksalaisten koulujen pihoilla – usein nuorten muslimien toimesta. Valtaosa Saksan muslimeista haluaa elää rauhassa ja sovinnossa, ja niin mekin heidän kanssaan. Mutta on myös radikaali-islamisteja, joita vastaan muslimijärjestöt eivät toimi riittävän voimakkaasti, Graumann syyttää.