Matti Vanhanen (kesk) edusti tiistaina illalla ensimmäistä kertaa Suomea valtiovarainministerinä EU-kokouksessa.

EU-maiden rahaministerit keskustelivat komission ehdottamasta 750 miljardin euron elvytyspaketista. Neuvotteluja ei käyty, vaan maat kertoivat alustavia näkemyksiään.

Vanhasen mukaan etäyhteyksillä käytävä keskustelu oli analyyttinen ja rakentava.

”Kaikille oli selvää, että epidemian aiheuttamassa taloustaantumassa tarvitaan paitsi kansallisia toimia, myös EU-tason elvytystoimia”, Vanhanen kommentoi tiedotustilaisuudessa kokouksen jälkeen.

Vanhanen sanoo tuoneensa esille Suomen näkemyksenä muun muassa sen, että lopullisia vaikutuksia jäsenmaihin on aikaista arvioida. Vanhanen on sanonut jo aiemmin Talouselämän haastattelussa ihmettelevänsä, että komissio on jo ehdotuksessa jyvittänyt elvytystuen jäsenmaiden kesken, vaikka lopulliset kustannukset ovat epävarmat.

EU-ministerivaliokunta linjasi viime viikolla Suomen kantoja elvytyspakettiin. Linjauksen mukaan Suomi haluaa, että lainaosuus kasvaa, elvytyspaketin kesto pienenee neljästä vuodesta ja komission esittämien lainojen takaisinmaksuaika lyhenee 30 vuodesta.

”Laina on saajalla sellaista rahaa, joka tukea voimakkaammin laittaa miettimään, mikä on investointi on järkevä ja perusteellinen. Järjestelmän kannalta [lainaaminen] olisi tehokkaampi”, Vanhanen perustelee Suomen kantoja.

Elvytystoimet taas pitäisi kohdistaa heti talouskriisin yhteyteen, ei venyttää neljäksi vuodeksi.

”Elvytyksen pitää olla ajallisesti huomattavasti nopeampaa, että teho korostuu.”

Komissio ehdottaa myös, että elvytyspaketti rahoitetaan 30 vuoden lainoilla, jotka komissio hakisi markkinoilta. Suomen mielestä laina-ajan pitäisi olla lyhyempi.

Vanhanen sanoo, että perustelut liittyvät Suomen perustuslain tulkintaan ja budjettivaltaan ja siihen, millaisia sitoumuksia tulevaisuuteen voi tehdä.

”Ongelma pienenee, kun takaisinmaksuaikaa lyhennetään.”

Vanhanen arvioi, että elvytyspaketti ei tule menemään komission ehdottamana läpi.

”Sen verran paljon mielipiteitä on ilmassa.”

Hän muistuttaa kuitenkin, että periaatepäätökset tehdään EU-johtajien kokouksessa.

Ensi viikolla EU-maiden hallitusten ja valtioiden päämiehet ja -naiset puivat pakettia juhannuksen huippukokouksessa.